Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 2. 2011,
15.27

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 15. 2. 2011, 15.27

7 let, 2 meseca

Hypo Alpe Adria bank naj bi Pivovarni Laško reprogramirala posojilo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Hypo-Alpe-Adria bank in Pivovarna Laško sta dosegli načelni sporazum o reprogramu posojila v višini 58 milijonov evrov, ki v odplačilo zapade danes, je STA izvedela iz virov blizu laške pivovarne.

V Pivovarni Laško pa so povedali, da so pogovori glede reprograma posojila v teku. Pivovarna Laško je posojilo, ki ga je najela pri Hypo-Alpe-Adria banki, zavarovala z delnicami družbe Delo, prošnjo za podaljšanje posojila pa je poslala januarja letos. Če omenjena banka ne bi repogramirala posojila, bi lastniki Dela postali Avstrijci. Pivovarna ima do bank skoraj 450 milijonov evrov dolga Posojilo Pivovarni Laško je prvič zapadlo v plačilo septembra lani, vendar se je upravi laške pivovarne s takratnim vodstvom Hypo banke uspelo dogovoriti za podaljšanje posojila. Tokratno podaljšanje roka odplačila posojila mora Laščanom potrditi vodstvo banke na Dunaju, Pivovarna Laško pa naj bi za podaljšanje posojila ponudila tudi dodatna zavarovanja. Pivovarna Laško ima do bank upnic skoraj 450 milijonov evrov dolga, od tega približno 340 milijonov evrov kratkoročnega. Že lani naj bi v odplačilo zapadlo 190 milijonov evrov kratkoročnih posojil. Pivovarna Laško želi zato v letošnjem letu prodati naložbe v Mercatorju, Delu in Fructalu. V primeru odprodaje teh naložb v celoti bi načrtovani finančni dolg skupine konec prihodnjega leta znašal še okoli 160 milijonov evrov.

Nadzorni svet Pivovarne Laško je sicer že septembra potrdil spremenjeno in dopolnjeno strategijo skupine laške pivovarne do leta 2014. Temeljna predpostavka sprejete strategije je preoblikovanje v pogodbeni koncern, njen temeljni del pa je tudi razdolževanje in odprodaja investicij, ki so se nakopičile v času, ko je družbo vodil Boško Šrot.

Spomnimo: Šrot je poslovni imperij, ki ga je močno prizadela finančna kriza, zgradil okoli mreže lastniško povezanih podjetij, pomembno vlogo je igrala finančna družba Infond Holding. Pivovarno Laško je prevzel leta 2005, managerski prevzem pivovarne pa je izpeljal v letih 2008 in 2009.

Po njegovih navodilih naj bi nekdanja "slamnata" lastnica družbe Kolonel Danijela Raković julija 2006 kupila podjetje Kolonel, ki je kasneje prevzelo Center Naložbe, ta pa družbo Infond Holding, prek katere je potem Šrot prevzel Pivovarno Laško.

Domnevno oškodovanje Pivovarne Laško preiskuje tudi skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala. Državno tožilstvo je po neuspešni vložitvi neposredne obtožnice februarja vložilo zahtevo za preiskavo v zadevi managerskega odkupa Pivovarne Laško in Istrabenza.

Ne spreglejte