Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 7. 2014,
17.04

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

HSE

Sreda, 2. 7. 2014, 17.04

7 let, 2 meseca

HSE se rešuje s prodajo elektrarn na spodnji Savi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Družba Gen energija je danes od Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) odkupila 35,6 odstotka družbe Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS) in tako svoj lastniški delež zvišala na 51 odstotkov.

Skupina Gen je za 35,6 odstotka družbe HESS odštela 96 milijonov evrov. 56 milijonov evrov je prispevala Gen energija, preostalih 40 milijonov pa družba Savske elektrarne Ljubljana iz skupine Gen. Denar je prejela matična družba HSE, ki je prodala 35,6 odstotka HESS.

"Prehod HESS v večinsko lastništvo skupine Gen pomeni lažjo in predvsem učinkovitejšo koordinacijo delovanja celotne savske hidroenergetske verige," so v skupnem sporočilu za javnost zapisali v HSE in Gen energiji.

Posel se je omenjalo tudi kot enega od ukrepov HSE za izboljšanje poslovanja skupine. Ta se je namreč v zadnjem času znašla v nezavidljivem finančnem položaju in izvaja ukrepe optimizacije in reorganizacije, pri tem pa se spopada z močnim nasprotovanjem.

S podpisom pogodbe se bo lastniška struktura družbe HESS spremenila tako, da bo podjetje po novem v 51-odstotni lasti skupine Gen, pri čemer bo imela družba Gen energija 33,5-odstotni delež, Savske elektrarne Ljubljana 14,7-odstotnega, Termoelektrarna Brestanica pa 2,8-odstotnega.

Skupina HSE bo ohranila 49-odstotni lastniški delež, pri čemer bo imela matična družba le še 15,4-odstotni delež, preostali dve družbi iz skupine pa bosta svoja deleža ohranili.

Gen energija želi obvladovati celotno Savo V Gen energiji so poudarili, da so v projekt izgradnje spodnjesavskih elektrarn vstopili z namenom energetskega obvladovanja celotnega porečja Save. Z večinskim deležem v družbi HESS bodo tako prevzeli tudi koordinacijo obratovanja te verige hidroelektrarn.

Prepričani so tudi, da se bo z nakupom poslovnega deleža izboljšala ekonomika celotne verige hidroelektrarn na Savi, povečal se bo delež proizvodnje iz obnovljivih virov energije v skupini Gen in njen celotni portfelj proizvodnje energije. Skupina Gen bo s tem uresničila tudi enega svojih pomembnih strateških ciljev.

Direktor Gen energije Martin Novšak je nadalje pojasnil, da bodo ustvarjeni sinergijski učinki dodatno izboljšali tudi pogoje za zanesljivo in varno obratovanje Nuklearne elektrarne Krško. Posel naj bi omogočil tudi lažje in zanesljivo financiranje izgradnje energetskega dela hidroelektrarn na spodnji Savi.

Prvi mož HSE Blaž Košorok pa je dodal, da HSE ostaja pomemben partner v projektu izgradnje hidroelektrarn na spodnji Savi.

Ne spreglejte