Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 5. 2014,
14.51

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

sindikat HSE Branko Sevčnikar Danijel Tajnik

Petek, 9. 5. 2014, 14.51

7 let, 2 meseca

HSE: Odprava nadzornih svetov eden od korakov k izboljšanju korporativnega upravljanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ukinitev nadzornih svetov družb skupine HSE je samo korak k izboljšanju prakse korporativnega upravljanja in začetku resne, postopne in celovite konsolidacije skupine HSE, so poudarili v HSE.

Ob tem so zanikali namigovanja sindikata, da naj bi to pomenilo začetek odpuščanj zaposlenih in prodajo odvisnih družb skupine. Skupina kot celota bo obstala le, če se bo korenito spremenil način upravljanja, so v odzivu na novinarsko konferenco sindikatov zapisali v Holdingu Slovenske elektrarne (HSE).

"Dosedanja praksa namreč v zaostrenih finančnih in likvidnostnih razmerah dokazljivo ne more biti učinkovita, sploh pa ne, če jo nenehno spremljajo že večkrat videne grožnje s stavko, za katere ni ne razumskih ne zakonskih podlag," je dodal generalni direktor Blaž Košorok.

"Samo korak k izboljšanju prakse korporativnega upravljanja" Ukinitev nadzornih svetov družb skupine HSE je po pojasnilih družbe "samo korak k izboljšanju prakse korporativnega upravljanja in začetku resne, postopne in celovite konsolidacije skupine HSE s poudarkom na večji stroškovni učinkovitosti poslovanja, nadzorom nad vodenjem investicij in naložb odvisnih družb po sistemu skrbnikov, ki jih bo še ta mesec imenoval HSE, ter optimizaciji podpornih procesov".

Temu bodo sledili reorganizacija skupine, nova sistemizacija delovnih mest ter poenotenje plačnih sistemov v skupini, vse z upoštevanjem posebnosti posameznih družb, njihovih prednosti in strokovno-kadrovskih kompetenc.

Košorok: Uresničitev zastavljenih nalog in ciljev je težavna, a izvedljiva naloga "Zavedamo se, da je uresničitev vseh zastavljenih nalog in ciljev težavna naloga, a je izvedljiva. Seveda je za to potrebno celovito razumevanje nujnosti sprememb, vsi deležniki si morajo prizadevati za njihovo izvajanje. Brez zadostnega občutka nujnosti namreč velikopotezna sprememba lahko postane podobna potiskanju velike skale po strmini navzgor," je dejal Košorok.

HSE je edini družbenik družb Dravskih elektrarn Maribor (Dem), Soških elektrarn Nova Gorica (Seng) in Termoelektrarne Šoštanj (Teš) – vse so družbe z omejeno odgovornostjo, za katere zakon o gospodarskih družbah ne predvideva nadzornega sveta.

HSE: Izkazalo se je, da nadzorniki svojega dela ne opravljajo zadovoljivo Skozi leta se je po pojasnilih HSE tudi izkazalo, da nadzorniki družb iz skupine svojega dela kot organ nadzora ne opravljajo "zadovoljivo ter da vodstvom družb neredko služijo kot ščit pred sprejemanjem zahtevnih, zavezujočih in nepovratnih odločitev".

HSE je tako 29. aprila sprejel sklepe o sprejemu novih aktov o ustanovitvi, njihova posledica je, da so vodstva teh družb od 30. aprila (Seng) oziroma od 5. maja (Teš in Dem) brez nadzornih svetov in odgovorna neposredno poslovodstvu HSE. Odločitev o ukinitvi organa nadzora je bila tudi posledica sklepa ustanovitelja, Slovenske odškodninske družbe, z 21. januarja, naj poslovodstvo HSE intenzivno nadaljuje izvajanje ukrepov za optimizacijo in racionalizacijo poslovanja ter dodatnih ukrepov v skupini HSE.

Kot so še dodali v HSE, bi "po vrsti skupnih sestankov in srečanj pričakovali zavedanje, da bo skupina HSE v resnih finančnih in likvidnostnih težavah, ki so se kopičile skozi leta".

Sindikat energetikov zaskrbljen nad ukinitvijo nadzornih svetov Predsedniki sindikatov v Tešu, Demu in Sengu, Danijel Tajnik, Bojan Majhenič in Gorazd Leban, ter predsednik sindikata energetike Branko Sevčnikar so izrazili zaskrbljenost nad nedavno ukinitvijo nadzornih svetov v omenjenih družbah. Bojijo se, da je to le eden od korakov do razprodaje energetike, zato ne izključujejo stavke. Več bo znanega v 15 dneh.

V Termoelektrarni Šoštanj, Dravskih elektrarnah Maribor in Soških elektrarnah Nova Gorica bodo prihodnji teden sklicali zbore delavcev, na katerih se bodo odločali o nadaljnjih korakih. V sredo pa bodo izvršilni odbori Sindikata dejavnosti energetike Slovenije iz posameznih družb, je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal Sevčnikar.

Sodišče bo preverjalo, ali je bila ukinitev nadzornih svetov skladna z veljavnimi akti Na sredinem sestanku izvršilnih odborov se bodo dogovorili o nadaljnjih aktivnostih, ki bodo sledile, če se jim z vodstvom Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) ne bo uspelo dogovoriti po običajni poti, torej s socialnim dialogom ali dejavnostjo delavcev na zakonodajnem področju. Sveti delavcev so namreč sprožili postopke na sodišču, v katerih bo to preverjalo, ali je bila ukinitev nadzornih svetov skladna z veljavnimi akti, tudi z aktom o ustanovitvi HSE.

Ne spreglejte