Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 6. 2013,
14.32

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Alstom

Ponedeljek, 3. 6. 2013, 14.32

7 let, 2 meseca

HSE in Teš v iskanje novih finančnih virov za Teš 6 (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
HSE in Termoelektrarna Šoštanj, ki sta nedavno pojasnili, da se je investicijska cena projekta šestega bloka zvišala z 1,3 na 1,44 milijarde evrov, zdaj iščeta "manjkajočih" 140 milijonov evrov.

"Obilo dela nas čaka. Zelo odgovornega," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudaril generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Blaž Košorok. Dejal je, da ni časa, da bi se ukvarjali z lovom čarovnic za nazaj, bo pa zagotovil, da "odgovornosti ne bo ušel nihče, če se njegova odgovornost dokaže".

Košorok ne izključuje forenzične preiskave za nazaj Kot je dejal, ne govori le o predhodnem vodstvu, temveč o "vodstvih". Želi si, da je vsakršna odgovornost dokazana in da temelji na realnih dejstvih in dokazih. Pri tem Košorok ne izključuje forenzične preiskave za nazaj. Projekt je bil namreč po njegovem mnenju morda voden zelo narobe, storjena je bila marsikatera napaka, odločitve so se sprejemale za nazaj, nadzorni sveti so bili postavljeni pred politiko izvršenih dejstev.

Zdaj v HSE in Tešu iščejo primerne vire. V pogajanjih z dobaviteljem glavne tehnološke opreme, družbo Alstom, bodo skušali rok dokončanja projekta, zdaj predvidenega za november 2015, čim bolj pomakniti nazaj. Od časovne komponente je namreč odvisna vrednost investicije.

"Z vsakim mesecem predčasnega dokončanja del bi privarčevali tri milijone evrov" Če jim bo uspelo nazaj pomakniti čas dokončanja projekta, sicer po Košorokovih besedah ne bodo pridobili teh 140 milijonov evrov, bodo pa jih nekaj. Kot je dodal direktor Teša Peter Dermol, bi z vsakim mesecem predčasnega dokončanja del privarčevali tri milijone evrov na stroških financiranja, projektne skupine, zavarovanja, in še dodatnih 3,6 milijona evrov, če bi Teš 6 obratoval in bi zmogljivost proizvodnje električne energije petega bloka zamenjali s šestim.

Pogajanja z Alstomom so po Dermolovih pojasnilih zelo zahtevna. "Dejstvo je, da so pogodbe podpisane," je dejal. Po njegovih besedah se zavedajo, da bodo morali za vsak mesec, ki ga bodo pridobili, verjetno Alstomu za to nekaj dati, vendar bodo morali ostati še vedno na pozitivni strani.

Alstrom edina rešitev? "To je naša edina rešitev," je poudaril in dodal, da si želijo, da bi se v pogajanjih z Alstomom odprle nekatere pogodbe ali pa, da bi se Alstom odpovedal katerikoli boniteti, ki jo je pridobil v preteklosti.

Teš je z Alstomom na osnovno pogodbo sprejel osem aneksov in 19 variacij, z večino aneksov si je Alstom pridobil bonitete, rok za dokončanje se je na osnovno pogodbo povečal za eno leto, poleg tega si je Alstom izboril možnost zamude pri delih za več kot pol leta, pri tem pa mu ni treba plačati niti evra kazni, je navedel Dermol.

Po pogajanjih z Alstomom, ko bo znan terminski načrt, bodo v Tešu, kjer so že aktivirali skupino za financiranje Teša 6, pripravili tudi noveliran investicijski program, v katerem bo znana končna cena projekta.

"Zavedamo se, da je nove vire financiranja v tem času težko dobiti" "Zelo se zavedamo, da je to v trenutnem času težko dobiti," je o novih virih financiranja dejal Košorok. Po njegovih besedah obstajajo notranji viri - nujna bo racionalnizacija poslovanja, v prvi fazi to sicer ne bodo odpuščanja, a bo o tem potreben temeljit premislek -, vendar bo to premalo. Dodal je: "Potrebujemo dodatne zunanje vire".

Košorok je dejal, da bo treba opraviti tudi premislek o ceni premoga - Premogovnik Velenje se je namreč zavezal, da bo cena premoga 2,25 evra na gigajoul. Cena bi bila lahko po njegovem mnenju nižja.

Do konca leta finančna situacija rešena Po Dermolovih pojasnilih teh 140 milijonov evrov sicer ne potrebujejo "danes", je pa treba preučiti, do kdaj jih potrebujejo. "Zaenkrat je nekje do konca leta finančna situacija rešena, kolikor se le da," je dejal.

Tako Košorok kot Dermol sta sicer spomnila, da se projekt ni zdaj podražil za omenjenih 140 milijonov evrov, temveč so bile določene postavke znane že ob podpisu pogodbe z državo, torej z ministrstvoma za finance in za infrastrukturo.

Dermol je med drugim izpostavil okoli 10 milijonov evrov odstopanj na gradbenih delih, predvsem gre za preplačila Primorju, in okoli 58 milijonov evrov na opremi - gre predvsem za dodatna montažna dela (23 milijonov evrov). Danes je preko 70 odstotkov montaže realizirane, zavzeli pa se bodo, da njeno ceno še znižajo.

Največja odstopanja so stroški financiranja - te so za leto 2015 "obesili na redno poslovanje", je dejal Dermol in dodal, da gre tu za dodatnih 51 milijonov evrov.

Doslej na projektu plačanih nekaj več kot 900 milijonov evrov Po pojasnilih vodje odbora za aktivni nadzor nad Tešem 6 Marka Tandlerja so bile glavne ugotovitve nadzora, ki so ga opravili, da obstaja velika verjetnost, da se je že ob podpisu pogodbe z državo v zameno za poroštvo za 440 milijonov evrov vredno posojilo EIB, vedelo, da se zavez, kar se cene in časovnice tiče, ni bilo mogoče izpolniti, da je šlo za določena zavajanja, niso se upoštevala interna pravila naročanja, bil je pomanjkljiv nadzor nad gradbenimi deli, določna dela so se prenesla iz investicije na redno poslovanje.

Doslej je bilo sicer na projektu plačanih nekaj več kot 900 milijonov evrov, vsa posojila Evropske investicije banke (EIB) in Evropske banke za obnovo in razvoj so počrpana. Dela na gradbišču Teša 6 potekajo nemoteno, na gradbišču dela blizu 1200 ljudi.

Ne spreglejte