Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 10. 2019,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,65

7

Natisni članek

Drinkopoly Hasbro Monopoly Matej Ambrožič Crazy Dice GmbH Slovenija zna Slovenija zna

Sobota, 19. 10. 2019, 4.00

4 leta, 5 mesecev

Hrvaško-slovenski Drinkopoly zmagal v boju proti multinacionalki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,65

7

Hasbro, monopoli, monopoly | Multinacionalka Hasbro je lastnica blagovne znamke Monopoly, sodišče pa je odločilo, da v EU nima več ekskluzivne pravice za uporabo končnice -opoly. | Foto Reuters

Multinacionalka Hasbro je lastnica blagovne znamke Monopoly, sodišče pa je odločilo, da v EU nima več ekskluzivne pravice za uporabo končnice -opoly.

Foto: Reuters

Hrvaško podjetje Kreativni događaji, ki je lastnik licence za igro Drinkopoly - to po svetu ekskluzivno tržijo Slovenci - je dobilo tožbo proti največji proizvajalki namiznih iger na svetu, multinacionalki Hasbro. Hasbro od zdaj v Evropski uniji nima več ekskluzivne pravice za uporabo končnice -opoly.

Nedavno se je končal dolgoletni spor multinacionalke Hasbro in hrvaškega podjetja Kreativni događaji, kjer so ustvarili igro Drinkopoly. Igro ekskluzivno po vsem svetu trži slovensko podjetje Crazy Dice GmbH.

Hasbro, ki ima na leto več kot pet milijard dolarjev prometa, je lastnik več sto blagovnih znamk znanih igrač in je največji proizvajalec namiznih iger na svetu. Med drugim je tudi lastnik znane blagovne znamke Monopoly.

Drinkopoly je namizna igra za odrasle, ki spominja na Monopoly, a če pri Monopolyju igralec kupuje nepremičnine, pri Drinkopolyju - odvisno od naloge - pije dolge ali kratke pijače.

Drinkopoly | Foto: Drinkopoly.si Foto: Drinkopoly.si

Multinacionalka želela preprečiti prodajo

Kot nam je povedal Matej Ambrožič, vodja marketinga in solastnik podjetja Crazy Dice GmbH, ki hrvaškemu podjetju Kreativni događaji za trženje Drinkopolyja plačuje licenčnino, je multinacionalka želela doseči prepoved prodaje namizne igre Drinkopoly pod tem imenom, ker naj bi metala slabo luč na njihovo igro Monopoly in ker je Hasbro zaščitil končnico -opoly.

"Hasbro je trdil, da Drinkopoly odžira posel Monopolyju, ker naj bi imel isti koncept in podobno ime, a mi smo ves čas govorili, da sta koncept in izkušnja povsem drugačna in ravno to je odločilo v našo korist," pravi Ambrožič.

Spor se je začel v letu 2011, ko je Hasbro tožil Hrvate in dosegel, da ne smejo uporabljati imena Drinkopoly. Nato pa so Hrvatje Hasbro tožili nazaj in Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO) je nedavno odločil, da lahko namizno igro še naprej tržijo pod imenom Drinkopoly.

Zaradi spora z multinacionalko smo imeli težave pri sklepanju poslov, pravi Matej Ambrožič. | Foto: Crazy Dice GmbH Zaradi spora z multinacionalko smo imeli težave pri sklepanju poslov, pravi Matej Ambrožič. Foto: Crazy Dice GmbH Kot poročajo hrvaški mediji, je primer postal eden od precedensov, na katerega se stranke pred EUIPO že sklicujejo, Hasbro pa zdaj nima več ekskluzivne pravice za uporabo končnice -opoly v Evropski uniji, so še poročali.

Za komentar smo vprašali tudi multinacionalko Hasbro. Odgovore še čakamo.

Zaradi multinacionalke so imeli težave pri sklepanju poslov

Kot nam je povedal Ambrožič, so imeli zaradi tožbe multinacionalke, ki jim je ves čas visela nad glavo, težave pri iskanju poslovnih partnerjev. "V tej branži vsi vedo, kako deluje Hasbro, in prvo vprašanje, ki smo ga dobili na sestankih, je bilo vedno, ali imamo rešene zaplete glede imena," pravi Ambrožič.

Kljub temu so se v zadnjih letih razširili, na leto prodajo okoli sto tisoč produktov in imajo 20-odstotno rast letno. Prisotni so v 24 državah po svetu, igro pa imajo prevedeno v devet različnih jezikov.

Leta 2015 so zaradi lažjega nastopa na mednarodnem trgu podjetje preselili v Nemčijo. Predvsem zaradi prodaje na Amazonu, ki iz Slovenije takrat še ni bila možna, nam je še povedal Ambrožič.

Morda vas zanima tudi:

Plakati ob cestah, plakat
Novice Ob cestah mrgoli oglasnih panojev: "Čim prej naj jih odstranijo" #foto
Stanovanjski bloki
Novice Upravnikom stanovanj bodo pristrigli peruti
Schellenburg Kolizej
Novice Na trg bo prišlo 250 luksuznih stanovanj, povpraševanje je veliko

 

Ne spreglejte