SiolNET. Posel danes Novice
8,83

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Hrvaški turizem se ohlaja, bodo Slovenci letos dopustovali ceneje?

8,83

termometer

Hrvaška plaža
Foto: Reuters

Po več zaporednih rekordnih turističnih sezonah na Hrvaškem se zanimanje za Jadransko obalo letos zmanjšuje. Turističnim delavcem skrbi povzročata ohlajanje evropskega gospodarstva ter oživitev cenovno dostopnejših destinacij v Turčiji in Tuniziji. 

Medtem ko je bila Hrvaška zadnja tri leta najhitreje rastoča turistična destinacija v Sredozemlju, se po poročanju hrvaških medijev zanimanje turistov za Jadransko obalo letos zmanjšuje. Prodaja aranžmajev za velikonočne praznike, ki je prvi pokazatelj uspešnosti poletne sezone, je slabša kot v preteklih letih, prav tako opažajo upad rezervacij. Najmočnejša gospodarska panoga naših sosedov bi se lahko znašla v škripcih.

Kampiranje na Hrvaškem Trendi Nova podražitev v hrvaških kampih: cene pavšalov v nebo

Da je pred hrvaškim turizmom leto, polno izzivov, saj se bo morala država spoprijeti s konkurenčnimi destinacijami in vedno višjimi standardi v turizmu, je pred novo turistično sezono napovedal tudi hrvaški minister za turizem Gari Cappelli. Pričakovanja sicer ostajajo pozitivna, priznava pa, da jih čaka zelo zahtevna sezona. Hkrati napoveduje pripravo nove turistične strategije.

Minister Cappelli je še opozoril, da po dveh rekordnih sezonah hrvaški turizem ne more več računati na 20-odstotno rast turističnega prometa. Kljub temu pričakuje od eno- do triodstotno rast glede na lansko leto.

Raje manj turistov kot nižanje cen

Cappelli je prepričan, da se turističnih uspehov posamezne države ne sme ocenjevati le po številu prihodov turistov in prenočitev, ustvarjenem dobičku turističnih podjetij in ugledu države.

Medtem ko je bila Hrvaška zadnja tri leta najhitreje rastoča turistična destinacija v Sredozemlju, se po poročanju hrvaških medijev zanimanje turistov za Jadransko obalo letos zmanjšuje. Medtem ko je bila Hrvaška zadnja tri leta najhitreje rastoča turistična destinacija v Sredozemlju, se po poročanju hrvaških medijev zanimanje turistov za Jadransko obalo letos zmanjšuje. Pojasnil je, da si Hrvaška ne želi množičnega turizma, temveč kakovostno ponudbo, ki pozitivno vpliva na celotno gospodarstvo. Nižanju cen oziroma cenovni vojni s konkurenco ni naklonjen, raje vidi za kakšen odstotek manj turistov.

Občutno več kapacitet, ki jih bo težko zapolniti

Hrvaški turistični poznavalci vzroke iščejo v ponovnem porastu zanimanja turistov za letovanje v Turčiji in Tuniziji. Ker je Italija znova zašla v recesijo, Nemčija pa se ji je le za las izognila, se bi to lahko odrazilo tudi v manjšem številu gostov iz teh dveh držav, ki so sicer tradicionalno med najštevilčnejšimi. Britanci imajo zaradi negotovosti glede brexita druge skrbi, zato še ne razmišljajo o poletnem dopustu.

Crikvenica Trendi V Crikvenici enodnevni turisti niso zaželeni

Turisti se tudi zavedajo, da je Hrvaška v zadnjih letih občutno povečala svoje turistične kapacitete, zato čakajo z rezervacijami in upajo na nižanje cen. Najdražja namestitev je prazna namestitev, razmišljajo mnogi. Ponudniki nastanitev zato raje spustijo cene in tako v znižanje prisilijo tudi konkurenco.

Cene bi lahko najbolj spustili zasebni lastniki apartmajev, katerih ponudba se je v zadnjem vzponu hrvaškega turizma drastično povečala. Samo lani so na Hrvaškem registrirali 42 novih hotelov s skupno dva tisoč posteljami. Odprli so tudi 26 novih hostlov in 31 novih kampov.

Hrvaška po dveh rekordnih sezonah ne more več računati na 20-odstotno rast turističnih prihodkov. Hrvaška po dveh rekordnih sezonah ne more več računati na 20-odstotno rast turističnih prihodkov. Foto: Nina Vogrin V nekaterih jadranskih regijah je bila že ob lanskem vrhuncu sezone vsaka tretja postelja nezasedena. Če preobrata v povpraševanju do konca marca ne bo, bi cene lahko spustili tudi nižje kategorizirani hoteli, napovedujejo poznavalci.

Kakšna je razlika v ceni počitniških aranžmajev na Hrvaškem in v Turčiji, je za časnik Večernji list izračunal Selimir Ognjenović, lastnik turistične agencije ID Riva Tours. Štiričlanska družina iz Nemčije mora po njegovem izračunu za 14-dnevno dopustovanje v Turčiji z "all inclusive" ponudbo v štirizvezdičnem hotelu in z vključenim letalskim prevozom odšteti 2.700 evrov. Za 14-dnevi oddih v apartmaju v Dalmaciji, kamor potuje z lastnim prevozom, mora taka družina odšteti od 3.100 do 3.200 evrov. Razlika torej znaša najmanj 400 evrov, je izračunal Ognjenović.

Prodaja "first minute" ponudb pri Relaxu celo boljša kot lani

V slovenski agenciji Relax turizem v prvih mesecih letošnjega leta opažajo porast rezervacij za hrvaški Jadran. Prodaja "first minute" paketov je bila celo za okoli sedem odstotkov večja kot lani.

V hrvaškem turizmu je zaposlenih 150 tisoč ljudi, od tega 59 tisoč v hotelskem sektorju. V hrvaškem turizmu je zaposlenih 150 tisoč ljudi, od tega 59 tisoč v hotelskem sektorju. Foto: Nina Vogrin "Od hrvaških poslovnih partnerjev nismo prejeli še nobene akcijske ponudbe, ki bi lahko bila posledica dozdajšnje slabše prodaje aranžmajev na hrvaški obali. Trenutno sem na eni najpomembnejših turističnih borz na svetu ITB Berlin, kjer se bom sestal z vsemi hrvaškimi partnerji. Po koncu borze, ki je dober pokazatelj trendov za prihajajočo sezono, bomo vedeli bistveno več," pojasnjuje Jože Režonja, direktor agencije, specializirane za Jadran, ki na hrvaško obalo letno odpelje več kot sto tisoč Slovencev.

Bora Bora Novice Za krompirjeve počitnice na dopust tudi za 15 tisoč evrov

Ne pričakuje, da se bodo cene hotelskih namestitev na vrhuncu sezone (julij, avgust) znižale. "Morda so mogoče pocenitve v predsezoni ali posezoni, kar pa bistveno ne spreminja položaja slovenskih turistov, ki letujejo na Hrvaškem," pravi Režonja. Več kot 80 odstotkov Slovencev namreč na Hrvaškem letuje na vrhuncu sezone.

Dodaja, da so cene njihovih letošnjih paketov ostale enake lanskim.

Na Hrvaškem imajo 1,6 milijona turističnih postelj, med katerimi jih je 14 odstotkov v hotelih, 15 odstotkov v kampih, 29 odstotkov v nekomercialnih namestitvah in 38 odstotkov v gospodinjstvih. V hrvaškem turizmu je zaposlenih 150 tisoč ljudi, od tega 59 tisoč v hotelskem sektorju.

 

Komentarji

41

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Cene / 07.03.2019. ob 12:44 +32 - 2

  Za isti denar kot na Hrvaško, greš lahko kamorkoli v Sredozemlju, pa tudi v kakšno Azijo ali Južno Ameriko. In povsod si spoštovan gost, kakovost storitve pa je bistveno višja. Na Hrvaškem pa Slovence gledajo postrani, da ne govorim o tem, da imajo v kampu, ki ima preko 50% slovenskih gostov, cenik, jedilnik, ... v vseh drugih jezikih, le v slovenščini ne. Mi na Hrvaško, kljub lepi naravi, ne hodimo več.

  +32 - 2
 • veronikaveronika / 07.03.2019. ob 13:17 +14 0

  Kakovostno ponudbo s fekalijami ... v morju...vodi iz pipe...hrani. Malomorgen...mi je znano preveč zgodb o prebavnih motnjah zaradi omenjenih zadev.

  +14 0
 • veronikaveronika / 07.03.2019. ob 13:22 +13 - 2

  Zakaj Hrvati Slovencev ne marajo? Zato ker morajo Hrvati delati ko so Slovenci na dopustu. Hrvati imajo v glavi da bi delali 3-4 mesece na leto, in glej ga hudiča delati morajo ravno v času, ko so Slovenci na dopustu in to jim gre strašno na k...Zato pa nas tudi ne marajo.

  +13 - 2
delitve: 63
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin