Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 2. 2019,
15.11

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

1

Natisni članek

naftna družba Ina Mol Hrvaška Madžarska

Sreda, 20. 2. 2019, 15.11

5 let, 1 mesec

Hrvaški poslanci spremenili zakon o privatizaciji Ine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

1

Ina | Upravna zgradba družbe Ina v Zagrebu | Foto STA

Upravna zgradba družbe Ina v Zagrebu

Foto: STA

Vladajoča večina v hrvaškem saboru je potrdila spremembe zakona o privatizaciji energetske družbe Ina. Večina opozicijskih poslancev je pred glasovanjem zapustila dvorano, potem ko so med razpravo opozarjali, da gre vlada s predlaganimi spremembami na roko madžarskemu Molu, sicer strateškemu partnerju Ine.

Po odhodu večine opozicijskih poslancev v 151-članskem saboru sta potrebno prisotnost za glasovanje zagotovila poslanca dveh opozicijskih skrajno desnih parlamentarnih strank. Zakonske spremembe je podprlo 74 poslancev, dva sta glasovala proti.

Andrej Plenković
Novice Plenković pričakuje, da bo Madžarska podprla Hrvaško pri vstopu v schengen

Vlada: Spremembe so potrebne zaradi uskladitve z evropskim pravnim redom

Hrvaška vlada je trdila, da so bile zakonske spremembe potrebne zaradi uskladitve hrvaške zakonodaje s pravnim redom EU. Spremenili so člen, v katerem je imela hrvaška vlada ekskluzivno pravico nadzora nad spremembami lastniških deležev, pa tudi možnost veta na odločitve uprave in pravico, da bi lahko prva kupila deleže Ine.

Po spremembah bodo morali tisti delničarji, ki nameravajo pridobiti več kot polovični delež, o svoji nameri obvestiti pristojnega ministra in ga seznaniti z dolgoročnim načrtom upravljanja hrvaške energetske družbe. Na podlagi ministrovega mnenja bo hrvaška vlada v 30 dneh sprejela odločitev o soglasju. Če bi presodili, da gre za varnostno ali energetsko grožnjo, bi soglasje lahko zavrnili.

Hrvaška, obala, morje
Novice Madžarska naj ne bi več nasprotovala članstvu Hrvaške v OECD

Opozicijo skrbi, da bo država dokončno izgubila Ino

Največja opozicijska stranka SDP je nasprotovala nujnemu postopku za sprejemanje predloga sprememb zakona. V stranki so med drugim presodili, da so spremembe zakona o Ini sledile tajnim pogovorom med hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem in njegovim madžarskim kolegom Viktorjem Orbanom.

Predsednik SDP Davor Bernardić je dejal, da gre za sklenitev posla, ki ga je začel nekdanjih hrvaški premier in predsednik HDZ Ivo Sanader, ko je za domnevno deset milijonov evrov podkupnine prepustil upravljavske pravice v Ini madžarski energetski družbi Mol, čeprav madžarski partner nima večinskega deleža v družbi.

Tudi večina preostalih opozicijskih strank je opozarjala, da bo Hrvaška po sprejetih spremembah dokončno izgubila strateško energetsko podjetje. Plenkovićeva vlada je sicer že konec leta 2016 napovedala, da bo Hrvaška od Mola odkupila njegov celotni delež v Ini, ki obsega približno 44 odstotkov delnic.

Ne spreglejte