Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 10. 2013,
13.12

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

MERKUR Pevec prestrukturiranje

Torek, 1. 10. 2013, 13.12

3 leta, 2 meseca

"Hrvaški Merkur" že iz krize, pri nas soočanje z zmanjšanim povpraševanjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Medtem ko se slovenski trgovec z opremo za vrt in dom še naprej ukvarja z reševanjem poslovnih odločitev prejšnjega vodstva, pa se je podobna zgodba s hrvaškim trgovcem že obrnila v pozitivno smer.

Tako hrvaški trgovec z opremo za dom, vrt ter tehnično opremo Pevec kot tudi slovenski Merkur sta se v zadnjih letih soočala z velikimi izzivi, ki so jih v preteklosti prinesle slabe poslovne odločitve preteklih poslovodstev.

Pevec odslej od bank upnic najema "lastne" poslovne prostore Kot poroča časnik Jutarnji list, je zgodba o stečaju in ponovnem vzponu Pevca ena izmed redkih zgodb o stečaju s srečnim koncem. Gre za trgovsko podjetje, nekoč v lasti družine Pevec, ki je pred stečajem leta 2010 predstavljal hrvaški odgovor na slovenski Merkur, ki je zaposloval več kot 1100 ljudi ter pokrival področje trgovine s tehničnim blagom. Med razlogi za skorajšnji propad nekoč paradnega konja hrvaške trgovinske dejavnosti v časniku med drugim omenjajo nezadostne in nejasne poslovne strategije, prevelike trgovske prostore, težave s povezanimi družbami, velik vpliv pa naj bi imele tudi splošne zaostrene gospodarske razmere.

Novo vodstvo podjetja se je ob nastopu lotilo več ukrepov za rešitev podjetja. Med drugim so banke upnice postale lastnice prostorov, ki so bili v lasti podjetja, to pa bankam zdaj plačuje najemnino za uporabo prostorov. Spremenili so tudi videz in organiziranost prodajaln, prav tako pa že v letošnjem letu načrtujejo odprtje nove lokacije pri Zagrebu. Kot enega ključnih razlogov za ponoven vzpon Pevca hrvaški mediji vidijo tudi v tem, da v podjetju zadnja leta dobička ne delijo več delničarjem, temveč ga vlagajo nazaj v poslovanje in investicije.

Merkur: Letos načrtujemo podobno prodajo kot lani Tudi zgodba slovenskega trgovca Merkur sega v čas prejšnje uprave podjetja in z njo povezanega neuspešnega menedžerskega prevzema, ki je družbo pripeljal na rob propada. Poslovno in finančno prestrukturiranje Merkurja sicer poteka že od leta 2010. Takrat je bil pripravljen načrt prestrukturiranja, ki so ga potrdile vse banke, tudi sicer največje upnice Merkurja. Omenjeni načrt je bil tudi osnova za dogovor o prisilni poravnavi.

Podobno kot pri Pevcu se trenutna uprava slovenskega trgovca ukvarja z izboljšanjem poslovanja ter s tem povezanega prihodnjega obstoja družbe. Kot so sporočili iz Merkurja, je podjetje v letu 2012 prvič po začetku prestrukturiranja ustvarilo dobiček v višini 1,2 milijona evrov. Tudi v letošnjem letu, ki je po njihovih navedbah zaradi nadaljnjega padanja potrošnje še zahtevnejše, v podjetju načrtujejo, da bodo prodajo ohranili v lanskih okvirih.

Pretvorili terjatve upnikov v lastniške deleže Kot del ukrepov za izboljšanje poslovanja so v Merkurju izvedli tudi pretvorbo terjatev večjih upnikov v lastniške deleže v podjetju, kar je dodatno prispevalo k razdolžitvi podjetja. V Merkurju je potekala tudi reorganizacija prodajne mreže ter prodaja premoženja, ki ni bilo nujno za opravljanje osnovne dejavnosti, so pojasnili v podjetju.

Ne spreglejte