Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 4. 2017,
20.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

1

Natisni članek

Agrokor Mercator Ivica Todorić

Ponedeljek, 3. 4. 2017, 20.00

6 let, 6 mesecev

Hrvaški dobavitelji naj bi večinoma še oskrbovali Agrokor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

1

Agrokor, Todorić

Hrvaški dobavitelji naj bi večinoma pristali na nadaljnje dostavljanje blaga živilskemu koncernu Agrokor in na ta način prispevali k stabilizaciji poslovanja največjega hrvaškega gospodarskega sistema. Veliki dobavitelji so se sicer popoldne, potem ko so se že srečali s premierjem Andrejem Plenkovićem, zbrali na novem sestanku v Zagrebu.

V interesu Agrokorjevih dobaviteljev je, da pride do prestrukturiranja koncerna, posledično pa nadaljnjega poslovanja skupine. Dobavitelji bodo z neprekinjeno oskrbo z blagom omogočili stabilizacijo koncerna, piše v dokumentu, s katerim naj bi soglašala večina dobaviteljev in ga je pridobila hrvaška tiskovna agencija Hina.

"Kriza ne sme postati poligon lastnih interesov, temveč mora celotna poslovna javnost odgovorno slediti interesom vseh akterjev in celotnega hrvaškega gospodarstva," navaja dokument.

Zakon bodo sprejeli do konca tedna

Dobavitelji neuradno podpirajo prizadevanja hrvaške vlade, da bi z zakonom o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih preprečila krizo hrvaškega gospodarskega in socialnega sistema. Sami bi se namreč v primeru črnega scenarija, po katerem ne bi uspeli izterjati denarja od Agrokorja, znašli v zelo hudih težavah. Hrvaški poslanci bodo omenjeni vladni predlog zakona po pričakovanjih sprejeli do konca tedna.

Vlada je sicer naklonjena tudi sporazumu bank upnic in Agrokorja o zamrzovanju obveznosti koncerna, ki je bil podpisan v nedeljo. Sporazum načeloma podpirajo tudi dobavitelji, a si prizadevajo, da bi dogovor zaščitil tudi njihove interese, posebej pa interese manjših dobaviteljev.

Agrokor | Foto: STA , Foto: STA , Veliki dobavitelji so se medtem pozno popoldne znova sešli v Zagrebu. Tema sestanka je bil skupen nastop v pogajanjih z upniki in koncernom.

Dobavitelji bolj naklonjeni zakonu kot prestrukturiranju

Na Hrvaškem je slišati, da so dobavitelji bolj naklonjeni uporabi vladnega zakona, znanega kot Lex Agrokor, kot prestrukturiranju. Kot opozarjajo, bi se lahko namreč zgodilo, da bodo med prestrukturiranjem Agrokorja največje upnice poskrbele predvsem za svoje interese, medtem ko bi se dobavitelji znašli v ozadju.

Hrvaški premier Andrej Plenković in predstavniki dobaviteljev so sicer po današnjem srečanju na sedežu hrvaške vlade povedali, da pričakujejo pravičen dogovor koncerna, upnikov in dobaviteljev za rešitev krize.

Ne spreglejte