Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 3. 2017,
21.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Mercator Agrokor

Ponedeljek, 20. 3. 2017, 21.24

6 let, 6 mesecev

Hrvaški dobavitelji na sestanku glede Agrokorjevih dolgov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Agrokor | Foto STA

Foto: STA

Agrokorjevi dobavitelji so imeli danes sestanek, na katerem so uskladili interese, kako sanirati dolg, ki ga ima do njih ta največji hrvaški koncern. V tem se morda skriva namera, da želijo priti do večine Agrokorjevih hčerinskih družb, medtem ko bi koncernu ostal trgovski del, za katerega pa naj bi tudi že bilo zanimanje.

"Pogovarjali smo se o aktivnostih, ki jih bomo zagovarjali v pogovorih z drugimi udeleženci, predvsem vlado, Agrokorjem in finančnimi institucijami. Naš namen je zagotoviti stabilnost poslovanja naših družb in koncerna Agrokor, ki je največji distributer našega blaga na Hrvaškem," je po srečanju povedal predsednik uprave Kraša Damir Bulić.

Največji Agrokorjevi dobavitelji, kot so Podravka, Kraš, Vindija, Dukat in Franck, so se namreč sešli na sestanku zaradi visokih Agrokorjevih dolgov. Verjetno so se jim pridružili tudi drugi manjši dobavitelji. Neuradno naj bi bili nezadovoljni, da jih o načrtovani sanaciji prezadolženega koncerna ne obveščajo ne Agrokor ne njegovi preostali vlagatelji, so pisali hrvaški mediji.

Kot ocenjujejo na Hrvaškem, Agrokorjeve obveznosti do največjih dobaviteljev presegajo dve milijardi evrov. Ti tako ne zahtevajo le kratkoročnih rešitev, ki bi prinesle izplačila obveznosti, temveč želijo sodelovati pri pripravi načrtov koncerna, saj nekateri izmed njih na policah Agrokorjeve trgovske verige Konzum prodajo tudi tretjino svojega blaga.


 Todorić izgublja Mercator, kako se je odzval Počivalšek


Se bo Ivica Todorović obdržal na vrhu Agrokorja? | Foto: STA , Se bo Ivica Todorović obdržal na vrhu Agrokorja? Foto: STA ,

Rusi se zanimajo za Mercator

Čeprav so v Agrokorju zagotovili, da bodo v načrtovanem prestrukturiranju družbe poskrbeli tudi za interese dobaviteljev, ti neuradno niso zadovoljni. Po poročanju televizije N1 tako Coca Cola znova kaže interes za nakup Agrokorjeve družbe Jamnica, Podravka pa družbe Ledo. Neuradno naj bi izpostavljenost koncerna do Podravke znašala 27 milijonov evrov.

Po enem od scenarijev bi kupca lahko dobil tudi Agrokorjev trgovski del koncerna, ki ga sestavljajo največji slovenski, hrvaški in srbski trgovec, Mercator, Konzum in Idea. Banke upnice namreč niso zainteresirane, da ostanejo lastnice, zato se omenja, da bi trgovski del lahko kupil največji ruski trgovec Magnit, danes pišejo Finance.

Magnit je po navedbah časnika lani ustvaril okoli 17,5 milijarde evrov prihodkov od prodaje in nekaj manj kot 900 milijonov evrov čistega dobička. Tržna kapitalizacija znaša dobrih 21 milijard evrov, na ruskem trgu ima s 14.059 trgovinami sedemodstotni delež. Zaposluje 271.369 ljudi in ni prezadolžen.

Medtem so danes iz Sberbank za hrvaško tiskovno agencijo Hina pojasnili, da bo dodatno financiranje pomagalo stabilizirati tekočo likvidnost Agrokorja in da ta problem rešujejo v sodelovanjuz banko VTB in in drugimi ključnimi bankami upnicami. "Ne glede na operativne težave, v katerih je Agrokor, in morebitne trenutne omejitve bo Sberbank podaljšala finančno podporo, ki je usmerjena k stabilizaciji njegovega tekočega poslovanja," so povedali za Hino.

Ne spreglejte