Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 3. 2017,
19.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,53

1

Natisni članek

Ivica Todorić Agrokor

Torek, 14. 3. 2017, 19.09

6 let, 6 mesecev

Hrvaška vlada naj bi dvignila roke nad Agrokorjem: "Todorić mora oditi"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,53

1

Ivica Todorić | Foto STA

Foto: STA

Hrvaška z javnim denarjem ne more reševati hrvaškega trgovsko-prehrambenega koncerna Agrokor, Ivica Todorić pa mora zapustiti mesto vodilnega moža podjetja, tako naj bi na skrivnem sestanku v nedeljo, 5. marca, sklenili lastniki koncerna in predstavniki hrvaške vlade in sabora, poroča hrvaška televizija N1.

Na tajnem sestanku naj bi se po poročanju hrvaških medijev sestali lastniki Agrokorja, šef financ Ivan Crnjac in predstavniki hrvaške vlade in parlamenta, med katerimi so bili premier Andrej Plenković, predsednik sabora Božo Petrov ter minister za finance Zdravko Marić in ministrica za gospodarstvo, podjetništvo in obrt Martina Delić.

Todorić zagrozil s posledicami

Sestanek so sklicali po tem, ko so v vrhu stranke HDZ sprejeli dve politični odločitvi, še poroča portal N1info. Država z javnimi financami ne more reševati koncerna Agrokor, njegov šef Ivica Todorić pa mora zapustiti položaj, saj "stvari uhajajo izpod nadzora in Agrokorju grozi propad zaradi visoke zadolženosti in odločitve upnikov, da zahtevajo poplačilo dolgov". Srečanje naj bi se končalo brez konkretnih sklepov, Todorić naj bi vladi zagrozil s posledicami, tako naj bi se v primeru, da vlada dvigne roke, občutno skrčil hrvaški bruto domači proizvod.

Vlada: Spremljamo razmere

Hrvaška vlada spremlja razmere v Agrokorju zaradi njegove pomembnosti za hrvaško gospodarstvo, so danes sporočili v Zagrebu. "Seznanjeni smo s slabšanjem bonitete Agrokorja in smo večkrat izpostavili odgovornost lastnika in uprave za celotno poslovanje družbe. V tem kontekstu je tudi prišlo do srečanja predstavnikov vlade, sabora in Agrokorja," so v vladi zapisali v sporočilu za javnost.

"Obveščeni smo, da se družba trudi in obravnava različne modele za stabilizacijo svojega poslovanja. Želimo, da bodo v tem uspešni, in bomo razmere še naprej pozorno spremljali," so sklenili.

Hrvaški minister za finance Marić, ki je bil zaposlen v Agrokorju, je v današnjem pogovoru za televizijo RTL med drugim dejal, da "dober del tega, kar se je o srečanju pojavilo v medijih, ne drži".

Potrdil je, da vlada spremlja dogajanje v Agrokorju tako kot v drugih podjetjih, ter da pričakuje, da bo Agrokor kot zasebna družba kmalu ponudil "nekakšne rešitve". STA


Preberite še:

-> Todorićev Agrokor: začetek konca balkanskega imperija?
-> Preplah med upniki Agrokorja: zlom tečaja na borzi
-> Kako na Mercator vplivajo velike težave Agrokorja
-> Finančni trgi Agrokorju obračajo hrbet, v Mercatorju nova odpuščanja


Že večkrat smo na Siol.net pisali, da je Agrokor Ivice Todorića, ki je tudi lastnik Mercatorja, v hudih težavah.

Pomembno znamenje o težavah poslovnega imperija Ivice Todorića je bilo poslabšanje ocene mednarodne bonitetne hiše Moody's v začetku januarja. Rating Agrokorja je znižala z B2 na B3, kar je še zadnja ocena iz skupine tistih, ki jih omenjena agencija še dodeljuje za "visoko špekulativne naložbe".

Panika na borzi

Nedavno je med upniki Agrokorja zavladala panika, ko so se v hrvaškem trgovcu odločili, da ne bodo najeli sindiciranega posojila, s katerim bi refinancirali obstoječe obveznosti in težave odložili za nekaj let. Banke so mu namreč ponudile preslabe pogoje, torej previsoke obresti in druge zahteve. To je povzročilo množično (raz)prodajo obveznic Agrokorja, katerih vrednost vse bolj upada.

Mercator posluje samostojno, težav ne bo čutil

Težave hrvaškega lastnika bi lahko imele določen vpliv na Mercator. Tako posamezne banke po neuradnih informacijah že načrtujejo oblikovanje rezervacij za njegova posojila.

A čeprav je Agrokor njegov večinski lastnik, ima Mercator v skupini še vedno visoko stopnjo samostojnosti pri nadzoru nad finančnimi tokovi. Izčrpavanje, s katerim bi Todorić na račun Mercatorja reševal lastne težave, se torej ne more zgoditi.

Ne spreglejte