Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
5. 3. 2015,
12.27

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

HEP Krško jedrska elektrarna

Četrtek, 5. 3. 2015, 12.27

2 leti, 1 mesec

Hrvaška se pripravlja na prodajo državnega elektrodistributerja

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Za Slovenijo je HEP zelo pomemben kot polovični lastnik jedrske elektrarne v Krškem.

Hrvaška vlada je od dveh hrvaških bank zahtevala ponudbo za vodenje javne ponudbe delnic hrvaškega elektrodistributerja HEP, poroča zagrebški časnik Jutarnji list. Tako HEP kot pristojno hrvaško gospodarsko ministrstvo sicer vztrajata, da so dejavnosti okrog prodaje HEP še v povojih, a novica o dejavnosti bank govori, da ta zamisel vendarle dobiva tudi svoje izvedbene okvire. Banke podrobnosti sicer ne razkrivajo in se sklicujejo na "dobro poslovno prakso in zakonsko določila". Nekdanji monopolist vse bližje borzi HEP (Hrvatska elektroprivreda) je bil dolgo časa edini hrvaški distributer električne energije, saj se je tamkajšnji maloprodajni trg električne energije sprostil precej pozneje kot na primer v Sloveniji. Danes HEP na maloprodajnem trgu konkurirajo tudi slovenski Gen-I, nemški RWE in Hrvatski Telekom, ki prav tako nastopa kot prodajalec električne energije.

Prodaja HEP je eden od ključnih projektov hrvaške vlade v tem letu, toliko pomembnejši pa je zato, ker je na Hrvaškem letos volilno leto. HEP je obenem polovični lastnik jedrske elektrarne v Krškem, ki sta jo skupaj gradili Slovenija in Hrvaška. Ugibanja o različnih scenarijih Z javno ponudbo bi lahko ponudili petino vseh delnic HEP, katerih cena bi lahko dosegla med 1615 in 1880 kun (od 210 do 244 evrov), še poroča hrvaški časnik. Če se te napovedi uresničijo, bi lahko dokapitalizacija prinesla med 4,4 in 5,2 milijarde kun (med 570 in 675 milijonov evrov). Če pa obvelja scenarij, po katerem bi ponudili četrtino vseh delnic, bi cena posamezne delnice lahko bila za približno desetino nižja, dokapitalizacija pa bi lahko bila vredna do 6,5 milijarde kun (844 milijonov evrov).

Velika vaba za dolgoročne naložbenike bi lahko bila dividenda, saj naj bi HEP dividendam namenjal med 40 in 50 odstotkov svojega dobička s pričakovanim triodstotnim letnim donosom dividend. Analitiki pričakujejo, da bi delnice HEP lahko premamile tudi med sto in 200 tisoč državljanov, dogajanje pa pozorno spremljajo tudi veliki naložbeniki, kot so pokojninski skladi. Odprta vprašanja Nekatera svetovalna podjetja in drugi ekonomisti, še navaja Jutarnji list, opozarjajo na številna neodgovorjena vprašanja, povezana s to prodajo. Ni jasno, kaj je predmet prodaje, ali bodo delnice na voljo samo na domačih ali tudi na tujih trgih, ali bodo kakšnim skupinam kupcev ponudili ugodnejše pogoje, je predstavnik neimenovane banke, ki ni prejela HEP-ovega povabila, povedal za omenjeni hrvaški časnik.

Ne spreglejte