Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 11. 2010,
10.53

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 17. 11. 2010, 10.53

7 let, 2 meseca

Hrvaška policija preiskuje poslovanje Hrvaških avtocest

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Hrvaški preiskovalci so davi začeli pregledovati dokumentacijo v javnem podjetju Hrvaške avtoceste (Hac), je potrdil tiskovni predstavnik policije Krunoslav Borovec.

Hrvaški mediji poročajo, sicer neuradno, da so policisti privedli člana uprave Josipa Sapunarja ter bivša predsednika uprave Marija Crnjaka in Jurico Prskala.

Preiskava poteka tudi v poslovnih prostorih Haca Direktor hrvaške policije Oliver Grbić je medtem potrdil, da so davi prijeli štiri osebe zaradi suma, da so z več kaznivimi dejanjih oškodovali Hac za nekaj več kot 3,5 milijona evrov. Imen prijetih Grbić ni razkril, hrvaški mediji pa domnevajo, da je četrta oseba bivši direktor podjetja Auto ceste Reka - Zagreb Zlatko Korpar.

Grbić je tudi potrdil, da preiskava poteka tako v poslovnih prostorih Haca kot v stanovanjih osumljenih v zvezi s poslovanjem Haca z zasebno oglaševalsko agencijo Fimi-Media in s podjetjem Auto ceste Reka - Zagreb.

Blokirali so pisarno Sapunarja Mediji so predtem poročali, da so policisti blokirali pisarno, v kateri dela Sapunar, ki je bil zadolžen za finančno poslovanje Haca. Spletni portal Index.hr je poročal, da je Sapunar zagotovil oglaševanje priFimi-Medii, ki je v ospredju preiskave protikorupcijskega urada zaradi nezakonitega poslovanja z javnimi podjetij in ministrstvi.

Minister je lani odstavil tri člane uprave Index.hr sicer dodaja, da ni jasno, ali je Fimi-Media dejanski razlog za policijsko preiskavo, ali pa gre za kaj drugega, saj so Hac pretresle številne afere. Sapunar je edini član uprave, ki je ostal na svojemu položaju, potem ko je minister za promet Božidar Kalmeta zaradi "slabega vzdušja v podjetju" lani odstavil tri člane uprave, vključno s takratnim predsednikom Prskalom.

Prskala so iz pripora izpustili februarja Prskala so nato skupaj z odstavljenim članom uprave Marijem Lovrinčevićem prijeli zaradi afere z barvanjem predorov na avtocestah proti morju. Iz pripora so ga izpustili februarja letos.

Kalmeta naj bi dolga leta ščitil Sapunarja Hrvaški mediji še pišejo, da je med odgovornimi za poslovanje Haca tudi pristojni minister Kalmeta, ki bi moral vedeti, kaj se dogaja v javnem podjetju. Obenem trdijo, da je Kalmeta dolga leta ščitil Sapunarja.

Prskalo in Crnjak kaznovana zaradi zviševanja stroškov Medtem je sodnik za prekrške Prskala in Crnjaka prejšnji teden nepravnomočno kaznoval s po približno 6800 evrov zaradi kršitve postopka javne nabave in nezakonito zvišanje stroškov za izgradnjo odcepa avtoceste Ravče-Ploča 1 v smeri proti Dubrovniku. V istem primeru so kaznovali Hac s približno 68.000 evri, je prejšnji teden poročal Jutarnji list.

Afere se vrstijo "iz dneva v dan" Kot še poročajo hrvaški mediji, se afere v Hacu vrstijo "iz dneva v dan". Protikorupcijski urad je med drugim kazensko ovadil direktorja sektorja za finančne in ekonomske zadeve Zlatka Tručića zaradi izplačila plač 23 delavcem Haca na podlagi lažno prijavljenega bivališča zunaj Zagreba. S tem naj bi se izognili plačevanju višjih davkov, ki veljajo za prebivalce hrvaške prestolnice.

Ne spreglejte