SiolNET. Posel danes Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hrvaška Podravka postala večinska lastnica Žita

4

termometer

Podravka je izpolnila vse pogoje, določene s pogodbo o nakupu delnic družbe Žito, za zaprtje transakcije za pridobitev 51,55-odstotnega deleža Žita.

S tem je družba danes pridobila 183.386 delnic družbe Žito po ceni 180,10 evra. Navedeno pogodbo je družba sklenila s konzorcijem prodajalcev, ki so ga sestavljali Slovenski državni holding (SDH), Modra zavarovalnica, KD Kapital, KD Skladi, Adriatic Slovenica in NLB Skladi. SDH je danes kot eden izmed prodajalcev Žita za svoj 12,26-odstotni delež prejel 7,9 milijona evrov kupnine.

Pri dokapitalizaciji Podravke je sodelovala tudi hrvaška država Podravka je za izvedbo posla izvedla tudi dokapitalizacijo, in sicer je v dveh krogih zbrala 510 milijonov kun (67 milijonov evrov). Pri dokapitalizaciji je sodelovala tudi hrvaška država in tako v družbi obdržala kontrolni delež. Hrvaška vlada je napovedala, da bo po končani dokapitalizaciji svoj delež v Podravki prodala, in sicer takoj, ko bo stanje na trgu ugodnejše in bodo lahko ustvarili prihodke za državni proračun.

Dokapitalizacijo Podravke oz. vlogo hrvaške države in pokojninskih skladov pri njej je sicer v zadnjih tednih večkrat problematiziral minister za kmetijstvo Dejan Židan. Zatrdil je, da bodo transakcijo preverili. Sloveniji se odpira možnost, da zadevo kot sum nedovoljene državne pomoči prijavi Evropski komisiji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin