SiolNET. Posel danes Novice
3,75

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Koga preiskujejo zaradi spornega posla slabe banke

3,75

termometer

Lonstroff, Peter Weber
Kriminalisti po naših podatkih storitve kaznivih dejanj sumijo direktorja družbe Lonstroff Petra Webra (drugi z leve). Foto: STA

Policijska preiskava zaradi sporne prodaje zemljišča za gradnjo tovarne v Logatcu gre v smer, ki je japonski investitorji niso pričakovali.

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so opravili več hišnih preiskav zaradi sporne prodaje zemljišča za tovarno medicinskih elastomerov v Logatcu, ki jo gradi švicarska družba Lonstroff v lasti japonske multinacionalke Sumitomo Rubber.

Kot so nam potrdili na policiji, so preiskovalci včeraj "na podlagi sodne odredbe opravili preiskave poslovnih in zasebnih prostorov na treh različnih lokacijah na območju Policijske uprave Ljubljana". Iskali so dokaze o kaznivem dejanju zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. V preiskavi so osumili eno osebo. Po naših podatkih gre za direktorja družbe Lonstroff Petra Webra.

Lonstroff Foto: STA Kot je znano, gre za posle, pri katerih je imela pomembno vlogo Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). Ta je leta 2017 prodala zemljišče v Logatcu podjetju Svet Re, ki je v lasti Vlada Petka. To je bilo le nepremičninski posrednik v poslu, saj ga je skoraj hkrati po precej višji ceni prodalo končnemu kupcu, podjetju Lonstroff.

S tem nakupom naj bi Weber, kot sumijo kriminalisti, zlorabil svoj položaj, svoji družbi pa povzročil za 1,7 milijona evrov škode, korist v isti višini pa pridobil podjetju Svet Re. Zemljišče naj bi kupil po ceni, bistveno višji od realne. Vpogled v zemljiško knjigo razkriva, da je bilo podjetje Svet Re kot lastnik zemljišča vpisano le 15 minut, saj je bilo takoj zatem preknjiženo na Lonstroff.

Na policiji so pojasnili, da je osumljenec vedel, da je le dva tedna pred tem isto zemljišče nepremičninska agencija (Svet Re, op. a) kupila od druge gospodarske družbe iz Ljubljane (DUTB, op. a.) po bistveno nižji ceni. Preiskavo usmerja specializirano državno tožilstvo.

Andrej Lazar Posel danes Nova afera slabe banke: kdo je služil z zemljišči za tuje naložbe? #video Miha Juhart Posel danes Hude obtožbe Šarčeve vlade na račun slabe banke

Ali je del denarja končal pri visokih uslužbencih DUTB?

Kriminalisti naj bi že pred časom preverjali tudi sume, ali je del denarja iz posla končal pri posameznih visokih uslužbencih DUTB. Revizija je pokazala, da so posel odobrili nekdanji glavni izvršni direktor Imre Balogh, nekdanji izvršni direktor Janez Škrubej in vodja oddelka upravljanja nepremičnin na DUTB Andrej Lazar, in to kar na dopisni seji.

Po naših podatkih nihče od nekdanjih ali zdajšnjih zaposlenih na DUTB (še) ni med osumljenci, a to se lahko kmalu spremeni.

Janez Škrubej, nekdanji izvršni direktor DUTB Janez Škrubej, nekdanji izvršni direktor DUTB Foto: STA Te posle so preiskovali tudi revizorji mednarodne hiše Ernst & Young. Ugotovili so številne nepravilnosti, s katerimi se je ob prelomu lanskega leta seznanila tudi vlada. Zaradi te afere je razrešila predsednika upravnega odbora Miho Juharta, saj je ugotovila, da ta pri nadzoru tega posla ni opravil svojega dela v skladu s pričakovanji vlade. Zaradi tega posla je odstopil tudi Balogh.

Afera je tudi dokončno potrdila, da so procesi odločanja precej pomanjkljivi ter niso v skladu s pričakovanji vlade in določili, ki urejajo področje preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma.

Za projekt nove tovarne je sicer Lonstroff od slovenske države aprila letos dobil 4,8 milijona evrov subvencije. Ko so v začetku avgusta lani sporočili, da bodo v Sloveniji gradili tovarno, je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek poudaril, da je "investicija plod znanja in dveletnega dela našega ministrstva".

Weber je že ob izbruhu afere zatrdil, da dogajanje na investicijo ne vpliva, in poudaril, da vse informacije v medijih niso bile čisto točne. Takrat je napovedal več pojasnil, ki jih do danes ni bilo. Proizvodnjo v novi tovarni bodo poskusno začeli aprila, v celoti pa naj bi stekla oktobra. Januarja je gradbišče obiskal minister Počivalšek.

KLI Logatec Posel danes Afera Logatec na mizi vlade: bo zamenjala vrh slabe banke? Imre Balogh Posel danes Če ne bi odstopil, bi ga razrešili zaradi spornih poslov

Komentarji

8

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • TTbow / 20.03.2019. ob 17:56 +12 0

  Kot da je pomembno koga, tako ali tako ne bodo nikogar obsodili dokončno, razen morda tajnice pa hišnika,ker nimata dovolj za dobre odvetnike z vezami.

  +12 0
 • slomevzha / 20.03.2019. ob 19:48 +11 0

  V Sloveniji ni korupcije, ker je vgrajena v sistem.

  +11 0
 • bleferji / 20.03.2019. ob 17:39 +10 0

  GLAVNI AKTER IN KOORDINATOR VSEH SKORUMPIRANO KRIMINALNIH OPERACIJ, JE BIL !! ŠK R U B E J !! Tudi to do potankosti pozna vsa politika in večino medijev ....! ŠKRUBEJ JE MED DRUGIMI POSLI hotel za visoke provizije *spraviti" v stečaj T2 in tega poceni prodati Avstrijcem ! Bomo videli kaj bodo betonbutnglavci iz krim. policije naumili ?

  +10 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin