Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 4. 2013,
10.10

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

hidroelektrarna

Ponedeljek, 1. 4. 2013, 10.10

7 let, 2 meseca

Hidroelektrarna Krško začela poskusno obratovati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Družba Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS) te dni končuje izgradnjo četrte v verigi hidroelektrarn na spodnji Savi, HE Krško.

Elektrarno so julija lani prvič vključili v elektroenergetsko omrežje. V HE Krško so v začetku marca izvedli tehnični pregled njene jezovne zgradbe, nato pa ji je ministrstvo za infrastrukturo in prostor 11. marca izdalo odločbo o enoletnem poskusnem obratovanju, ki se začenja danes.

Kot so pojasnili v HESS, so s tehničnim pregledom jezovne zgradbe dobili potrdilo o ustreznosti in funkcionalnosti vgrajene opreme. Komisija, ki je pregledala vso dokumentacijo, izvršena dela in naprave, zaslišala zastopnike investitorja, nadzora, izvajalcev del ter projektantov, pa je ugotovila, da objekt izpolnjuje pogoje, so dodali.

HE Krško še ne more obratovati s polno močjo V obdobju poskusnega obratovanja HE Krško bodo izvedli še testiranja njene opreme kot celote in odzive elektrarne na različne hidrološke razmere. Sicer HE Krško še ne more obratovati s polno močjo, saj voda v akumulacijskem bazenu zaradi del pri dvigu ravni bližnje ceste še ni dosegla tako imenovane nazivne kote, hkrati pa še ni končano nizvodno poglabljanje savske struge, so dodatno pojasnili.

Izgradnja verige hidroelektrarn se bo letos nadaljevala V HESS bodo letos nadaljevali s projektom izgradnje verige hidroelektrarn na spodnji Savi v skladu z določili zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala spodnje Save in koncesijske pogodbe. Med njihovimi letošnjimi ključnimi investicijskimi projekti je začetek gradnje jezovne zgradbe za HE Brežice, kjer se naj bi dela začela septembra ali oktobra, in pospešeno prostorsko umeščanje HE Mokrice, so še zapisali pri HESS v Brežicah.

Četrta hidroelektrarna v verigi šestih na spodnji Savi HE Krško, ki so jo začeli graditi novembra 2007, so julija lani prvič vključili v elektroenergetsko omrežje, po podatkih HESS pa je ta krški energetski objekt četrta hidroelektrarna v verigi šestih na spodnji Savi z največjo močjo 42 megavatov.

Zgrajena je kot hidroelektrarna pretočno akumulacijskega tipa z nameščenimi tremi cevnimi agregati z instaliranim pretokom 500 kubičnih metrov na sekundo, s petimi pretočnimi polji s prelivno zmogljivostjo 4600 kubičnih metrov na sekundo in povprečno letno proizvodnjo 144 gigavatnih ur.

HE bo prispevala približno odstotek letne proizvodnje električne energije Naložba v HE Krško je ocenjena na približno 100 milijonov evrov, ta pa bo v slovenski elektroenergetski sistem prispevala približno odstotek trenutne letne proizvodnje električne energije. Proizvajala bo tudi vršno energijo in ponujala možnost prodaje sistemskih storitev, prek daljinskega vodenja pa bo delovala popolnoma samodejno in brez posadke.

Ne spreglejte