Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 2. 2011,
17.10

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 21. 2. 2011, 17.10

7 let, 2 meseca

GZS: Ocene OECD izkoristiti za nov cikel socialnega dialoga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ocene OECD so povsem realne oz. so razmere v določenih sektorjih celo bolj resne, opozarja GZS.

GZS ob tem dodaja, da bodo posledice za razvoj Slovenije, "če nič ne naredimo, kot to predlagajo sindikati", zelo slabe. Zato poziva k novemu ciklu socialnega dialoga, v katerem bi skupaj poiskali izhod iz krize.

"Neargumentirano napadanje ocene OECD" "Z zaskrbljenostjo spremljamo neargumentirano in pavšalno napadanje ocene in priporočil Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) Sloveniji za izboljšanje naše konkurenčnosti," je v odzivu na oceno priporočil OECD, ki jo je podala Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), zapisal generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Samo Hribar Milič.

Kot pravi, "v sindikalnih napadih na oceno OECD ne vidimo le poizkusa diskvalifikacije ugleda te ustanove, temveč neposredno obrambo obstoječih razmer v Sloveniji". Prevelike zadolženosti, prevelike javne porabe, brezposelnosti, neprivlačnosti za domače in tuje investitorje, prevelike reguliranosti, neučinkovitega upravljanja, prevelike vloge vsakokratne vladajoče politike pri upravljanju podjetij in drugih slabosti, na katere povsem upravičeno opozarja OECD, se ne da odpraviti zgolj z višjo pravno kulturo in transparentnejšo pravno državo, kakor to povzemajo sindikati, meni Hribar Milič.

"Potrebujemo korenite in hitre reforme" Prepričan je, da v Sloveniji potrebujemo korenite in hitre reforme, s katerimi bomo ustvarili nova delovna mesta, pospešili razvoj, izvoz in tudi višjo pravno varnost, vendar pa potrebujemo tudi hitre in kratkoročne rešitve, s katerimi bi morali pomagati gospodarstvu.

Na GZS menijo, da so ocene OECD povsem realne oz. da so, poznavajoč razmere v konkretnih sektorjih gospodarstva, razmere celo bolj resne.

"Če nič ne naredimo bodo posledice izjemno negativne" "In če nič ne naredimo in spremenimo, kot to predlagajo sindikati, bodo posledice za gospodarski in socialni razvoj Slovenije izjemno negativne. Zato pozivamo vse socialne partnerje, da prav oceno OECD izkoristimo za nov cikel socialnega dialoga, kjer bomo ob kritični analizi naših razmer poiskali konsenzualen izhod iz naše krize," je zapisal Hribar Milič.

"V naslednjih mesecih lahko pričakujemo veliko stečajev" S potekom socialnega dialoga na GZS niso zadovoljni. Ne le da socialni partnerji ne iščejo skupaj rešitev za izhod iz krize, ampak se zelo razlikujejo tudi v ocenah stanja in potrebnih ukrepih. "Čeprav je morebiti ta trenutek brezposelnost v Sloveniji manjša, kot smo jo napovedovali tudi na GZS še pred dobrim letom, pa je izčrpanost gospodarstva bistveno večja, kot smo jo predvidevali, zato lahko v naslednjih mesecih pričakujemo veliko stečajev in dodatno zmanjševanje števila zaposlenih," napoveduje Hribar Milič.

V ZSSS so poudarili, da so bistvo poročila OECD, ki so ga predstavili konec minulega tedna, strukturne reforme, ki temeljijo na zmanjšanju socialnih pravic. Tako zavračajo priporočila glede izboljšanja konkurenčnosti z večjo prožnostjo na trgu dela, fiskalno konsolidacijo na račun socialnih pravic, zvišanja upokojitvene starosti, racionalizacije šolskega sistema.

Ne spreglejte