Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 9. 2013,
17.44

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Banka Slovenije Boštjan Jazbec GZS banka

Sreda, 25. 9. 2013, 17.44

7 let, 2 meseca

Guverner Banke Slovenije: Denarja preprosto ni dovolj za vse ukrepe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec je na seji upravnega odbora GZS v Ljubljani predstavil svoj pogled na reševanje zapletenih finančnih in gospodarskih razmer v Sloveniji.

Izvoznike je pozval, naj zdržijo še kakšen mesec ali dva, ko bo bolj jasno, kaj se bo zgodilo z bančnim sistemom, gospodarstveniki pa so opozorili, da časa zmanjkuje.

Samo Hribar Milič je opozoril, da potrebujemo zagon gospodarstva Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Samo Hribar Milič je opozoril, da potrebujemo zagon gospodarstva, vendar pa se gospodarstveniki v bankah vsak dan srečujejo z zelo zapletenimi razmerami. S tem so se strinjali tudi prisotni podjetniki. Direktor družbe Štore Steel Marjan Mačkošek se boji, da izvozniki zaradi prehudih zahtev bank ne bodo več zmogli zadovoljevati potreb in naročil iz tujine.

Jazbec je ob tem izrazil upanje, da bo izvozni del slovenskega gospodarstva zdržal vsaj še mesec ali dva, ko bomo videli, kaj se bo zgodilo s slovenskim bančnim sistemom. Pričakuje, da bodo banke po začetku prenosa slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank znova lahko razvile svoj kreditni potencial, zato se mu zdi ključno, da se čim hitreje začne čiščenje bilanc.

"Treba je reševati tiste, ki še imamo potencial" Direktorja družbe Varis Lendava Štefana Sobočana skrbi, kako bodo izvozniki zdržali do konca leta. Meni, da bi morali takoj najti način, kako lahko država pripomore k temu, da bi podjetja dobila kredite za obratni kapital in bančne garancije. "Treba je reševati tiste, ki še imamo potencial," je dejal.

Guverner se je strinjal, da bodo naslednji tedni in meseci ključni. Tudi tuji investitorji, ki bi bili pripravljeni vlagati v Slovenijo, čakajo, kaj se bo zgodilo, je dejal in dodal, da imajo z njimi vsakodnevne stike.

Poleg sanacije bančnega sistema bodo po njegovem mnenju ključni še priprava proračuna za leto 2014 in ukrepov za razbremenitev oz. oživitev gospodarstva ter politična stabilnost. Vsi trije sklopi so nujno potrebni za to, da Slovenija prepriča mednarodne finančne trge, da je kredibilen dolžnik, je dejal.

"Če ne dobimo denarja po vzdržnih obrestnih merah, potem bomo morali prositi za pomoč" "Denarja v Sloveniji preprosto ni dovolj za vse ukrepe, povezane z razdolžitvijo gospodarstva in sanacijo bančnega sistema. Če ne dobimo denarja po vzdržnih obrestnih merah, potem bomo morali prositi za pomoč," je spomnil Jazbec.

Nacionalni interes vidi v tem, da zagotovimo večjo blaginjo vseh davkoplačevalcev, ne glede na to, kdo je lastnik kapitala. "Če bi v Sloveniji res skrbeli za nacionalni interes, zakaj moramo potem reševati nakopičene težave?" se je vprašal.

Zato je treba po njegovem ustvariti takšne razmere, ki bodo najmanj obremenile davkoplačevalce, gospodarstvu pa omogočile normalno delovanje in pogoje za čim višjo gospodarsko rast, ki pripomore k odplačevanju dolgov.

Viceguverner: Prihod t. i. trojke bi pomenil manj socialne države Viceguverner Banke Slovenije Janez Fabijan je na vprašanje Hribar Miliča komentiral tudi morebiten prihod t. i. trojke v Slovenijo. Dejal je, da bi to pomenilo manj socialne države, saj bi bilo treba na odhodkovni strani proračuna opraviti velike reze. Slovenija se zato zadolžuje zelo drago, da do tega ne bi prišlo.

Če bi trojka dejansko prišla v Slovenijo, se postavi tudi vprašanje, kako hitro bi se to poznalo na mednarodnih finančnih trgih v smislu umiritve pritiska, je dejal Fabijan in spomnil, da tudi v Grčiji ni bilo hitrega učinka. Upa, da bo Sloveniji svoje težave uspelo rešiti sami, saj bi se lahko sicer poslabšale tudi razmere za gospodarstvo.

Ne spreglejte