Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 8. 2011,
15.38

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

protest reforme

Ponedeljek, 1. 8. 2011, 15.38

7 let, 2 meseca

Grški taksisti stopnjujejo pritisk ponovno spopadi s policijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Grški taksisti so po dveh tednih stavke pričeli stopnjevati proteste. Zaprli so avtoceste ter pot do regionalnega letališča, na Kreti so izbruhnili tudi spopadi s policisti.

Minister za javni red Christos Paputsis je mnenja, da so tokrat taksisti presegli svoje pravice. Taksisti so blokirali avtocesto na jugu Grčije ter poti do mednarodnega letališča Iraklio na otoku Kreta. Turisti so tako morali do letališča peš. Veliko zmede in zastojev Ob tem so jezni taksisti zavzeli tudi most Rio-Antirrio, ki povezuje celino s Peloponezom, zaradi česar so vozniki morali uporabiti ladijski promet, ter blokirali dostop do glavnega pristanišča na otoku Krf. Na vrhuncu turistične sezone je taksistom uspelo ustvariti veliko zmede in zastojev.

Na Kreti so se taksisti tudi spopadli s policijo. Vrhovno sodišče je sicer odločilo, da bodo oblasti preklicale dovoljenje tistih taksistov, ki bodo ujeti pri blokadi pristanišč ali letališč.

Taksisti bodo za dva dni obkrožili prometno ministrstvo Današnje srečanje med prometnim ministrom Yiannisom Ragussisom in vodstvom sindikata ni prineslo napredka. Še več, taksisti so napovedali, da bodo za 48 ur obkrožili tudi stavbo prometnega ministrstva.

"Ta protest preprečuje normalno delovanje države" Strogo se je na dejanja taksistov odzval Paputsis, ki je vodil krizni sestanek z vodstvom policije. "Vsaka skupina ima pravico postavljati zahteve. A nihče nima pravice zapreti avtocest, pristanišč in letališč," je poudarilin dodal, da "ta protest preprečuje normalno delovanje države in gospodarstva v tako težkem času".

Na ulice so taksiste pognale vladne reforme Taksiste so na ulice pognale vladne reforme. Med drugim mora Grčija skladno z zahtevami EU in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) v zameno za denarno pomoč liberalizirati več doslej zelo zaprtih sektorjev, med katerimi so tudi prevozi s taksiji.

Prihodki taksistov se bodo še zmanjšali Taksisti trdijo, da bo odprava omejitev za pridobitev dovoljenja privedla do prevelikega števila taksistov, zaradi česar se bodo njihovi prihodki, ki jih je že tako oklestila kriza, še zmanjšali.

Poleg tega opozarjajo, da bodo draga dovoljenja za opravljanje storitev, ki so jih kupili in za katere so računali, da jih bodo lahko prenesli na naslednjo generacijo, poslej brez vrednosti.

Ne spreglejte