Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 1. 2012,
18.12

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

sindikati

Sreda, 4. 1. 2012, 18.12

7 let, 2 meseca

Grški sindikati odločno proti zmanjševanju pravic delavcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Grški premier Lucas Papademos je na srečanju z delodajalci in sindikati iskal kompromise o spremembah delovne zakonodaje.

Delodajalci pozivajo k zmanjšanju stroškov dela, medtem ko sindikati vztrajajo pri obstoječih pravicah, tudi 13. in 14. plači v zasebnem sektorju.

Javnim uslužbencem so že oklestili dodatni dve plači Prvi mož sindikata GSEE Jianis Panagopulos je pojasnil, da so se pogovori osredotočili na vprašanje konkurenčnosti na trgu dela. Ob tem je vztrajal, da se sindikati o nacionalnem dogovoru o plačah, ki med drugim določa minimalno plačo pri dobrih 750 evrih in posebne dodatke ob počitnicah, bolj poznane kot 13. in 14. plača, ne bodo pogajali.

Sindikat GSEE namreč zastopa predvsem zaposlene v zasebnem sektorju. Javnim uslužbencem so dodatni dve plači že oklestili v okviru varčevalnih ukrepov.

Na drugi strani je prvi mož grškega podjetniškega združenja Dimitris Daskalopulos že pred pogovori dejal, da si bodo delodajalci na vsak način prizadevali, da bi se izognili spremembam minimalne plače. A je hkrati dodal, da je potrebno najti načine za krepitev zaposlovanja in konkurenčnosti, kar zadeva tudi stroške dela.

Grčija je že več let ujeta v recesiji Grčija je že več let ujeta v recesiji, nad vodo pa se je obdržala s pomočjo 110 milijard evrov vrednega posojila držav z evrom in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) v letu 2010. V zameno so morale Atene pristati na številne ostre varčevalne ukrepe.

Mednarodni posojilodajalci so državi oktobra odobrili nov paket pomoči, a se Atene o ključnih delih programa še pogajajo. Predvsem ostaja vprašanje, pod kakšnimi pogoji bodo Grčiji del dolga odpisali zasebni vlagatelji. Inštitut za mednarodne finance, ki vodi pogajanja o prestrukturiranju dolga v imenu grških zasebnih upnikov, je v torek razkril, da so v zadnjih dneh v pogajanjih dosegli napredek.

Trojka se v Grčijo vrača 16. januarja O drugem paketu pomoči pa se bodo Atene pogajale tudi s strokovnjaki IMF, Evropske centralne banke (ECB) in EU - t.i. trojke - ki se v državo vračajo 16. januarja. Med drugim so te inštitucije Atene prosile, da pregledajo plačne dogovore v zasebnem sektorju, po navedbah nekaterih virov pa naj bi pri tem zelo odločno vztrajale tudi v skorajšnjih pogajanjih.

Ne spreglejte