Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 9. 2011,
15.15

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Grčija dolg posojilo

Četrtek, 1. 9. 2011, 15.15

7 let, 2 meseca

Grški neodvisni strokovnjaki o dolgu, ki je ušel izpod nadzora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Grški javni dolg je ušel izpod nadzora, Grčiji pa verjetno ne bo uspelo doseči zastavljenih javnofinančnih ciljev za letošnje leto, tudi če dosledno uresniči reforme.

Krive so večmesečne zamude pri varčevanju ter globlja recesija, opozarja novo neodvisno svetovalno telo grškega parlamenta. Grški finančni minister je do poročila oster.

Visoka raven primarnega proračunskega primanjkljaja

Novoustanovljeno telo, ki naj bi parlamentarcem zagotavljalo od vlade neodvisno oceno o stanju grških javnih financ in ga sestavljajo strokovnjaki, je opozorilo na visoko raven primarnega proračunskega primanjkljaja, torej razlike med izdatki in prihodki državnega proračuna brez izdatkov za obresti na javni dolg.

"Primarni proračunski primanjkljaj je po prvih sedmih letošnjih mesecih občutno višji od številke, napovedane za celo leto," navaja opozorilo odbora, ki ga povzemajo nekateri grški mediji. Tudi če bi grška vlada dosledno implementirala vse varčevalne ukrepe za letošnje leto, to še vedno ne bi bilo dovolj za popravilo nastale škode v grških javnih financah, pravi odbor.

"Zviševanje primarnega primanjkljaja je povezano z zaskrbljujočim fiskalnim stanjem, predvsem z zamudami pri implementaciji programa prilagajanja in le delne učinkovitosti mehanizmov zbiranja prihodkov," pravi poročilo, ki poziva še h krepitvi prizadevanj za zagotavljanje učinkovitega pobiranja davkov ter za zniževanje primarnega primanjkljaja.

Nova tranša posojila naj bi bila vredna 8 milijard evrov Opozorila sicer prihajajo ob zelo nerodnem času za grško vlado, saj se v državi pravkar nahajajo strokovnjaki Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki odločajo o odobritvi nove tranše posojila državi. Ta naj bi bila vredna osem milijard evrov.

"Nima znanja, izkušenj in občutka odgovornosti"

Grški finančni minister Evangelos Venizelos je bil tako precej oster do telesa, ki po njegovem mnenju nima "znanja, izkušenj in občutka odgovornosti" glede oblikovanja, preverjanja in objavljanja tovrstnih poročil. "Vse odgovorne mednarodne organizacije vedo, kako se pripravi, preveri in objavi makroekonomska in fiskalna poročila," je dejal in dodal, da je jasno, da novoustanovljeno telo teh zadev še ne pozna.

Grčijo od maja lani nad gladino držijo mednarodna posojila, skupno jih ima odobrenih že za več kot 220 milijard evrov. A Venizelos je ravno minuli teden priznal, da se bo grški BDP letos verjetno skrčil za več kot 4,5 odstotka, potem ko so prvotne napovedi govorile o upadu za 3,5 odstotka. Grški dolg se je medtem napihnil na več kot 350 milijard evrov.

Ne spreglejte