Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 3. 2012,
11.05

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 3. 2012, 11.05

7 let, 2 meseca

Grki z varčevalnimi rezi tudi v zdravstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Grški parlament je danes zgodaj zjutraj sprejel zakon, s katerim uvaja občutno varčevanje v zdravstvu.

Zakon so poslanci potrdili z veliko večino, čeprav so pred parlamentom potekali množični protesti. Varčevanje v zdravstvu so od Grčije zahtevali mednarodni posojilodajalci.

Varčevanje pogoj za za sprostitev novega rešilnega paketa Varčevanje v zdravstvenem sektorju je pogoj EU in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) za sprostitev novega rešilnega paketa za Grčijo. Parlament je zakon obravnaval po nujnem postopku, medtem ko so poslopje varovali policisti.

Med ukrepi, ki jih uvaja zakon, je zmanjševanje izdatkov za zdravila z razvojem elektronskih receptov in uporabo generičnih zdravil. Prav tako zakon uvaja združevanje nekaterih bolnišnic, predvideva pa tudi uvedbo enotne pokojninske sheme za različne skupine ljudi, zaposlene v zdravstvu.

V sredo zvečer masovni protesti V Atenah so sicer v sredo zvečer v okviru vseevropskih sindikalnih akcij potekali masovni protesti, dve največji sindikalni centrali - GSEE iz zasebnega in Adedy iz javnega sektorja - pa sta že opoldne izvedli triurno stavko. Celodnevno stavko so izvedli tudi zdravniki, ki se ne strinjajo z varčevanjem v zdravstvu.

"Nov gospodarski program bodo izvedle grška vlada in grške oblasti" Grški premier Lucas Papademos je sicer v sredo zavrnil pozive k imenovanju posebnega evropskega komisarja, ki bi nadzoroval uvajanje reform, katere je Grčija obljubila v zameno za nov, 130 milijard evrov vreden program pomoči.

"Nov gospodarski program bodo izvedle grška vlada in grške oblasti," je poudaril Papademos po pogovorih s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom v Bruslju. "Pri tem cenim podporo Evropske komisije, samih komisarjev in njihove usluge - in mislim, da to zadostuje."

V torek potrjen zakon z varčevalnimi ukrepi v vrednosti 3,2 milijarde evrov V torek je grški parlament skladno z dogovorom o drugem programu pomoči potrdil zakon, ki predvideva nove varčevalne ukrepe v vrednosti 3,2 milijarde evrov. Zakon med drugim predvideva 12-odstotno znižanje pokojnin javnih uslužbencev, višjih od 1300 evrov. Skupni rez v pokojnine bo znašal 400 milijonov evrov.

Ne spreglejte