Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 12. 2010,
17.44

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 16. 12. 2010, 17.44

7 let, 2 meseca

Grčija želi s programom privatizacije priti do sedmih milijard evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Močno zadolžena Grčija je predstavila triletni program privatizacije in upravljanja z državnim premoženjem.

Program predvideva, da bo država s prodajo in boljšo izrabo državnih podjetij ter drugega državnega premoženja zbrala sedem milijard evrov.

Kot so pojasnili na grškem finančnem ministrstvu, želi vlada z delno prodajo, skupnim upravljanjem in popolno privatizacijo več sto svojih podjetij in posesti zgolj prihodnje leto pridobiti vsaj milijardo evrov. Dodali so, da je načrt v skladu z ekonomsko in finančno politiko grškega programa stabilnosti.

Da bi izpolnili program, bodo v Grčiji takoj zaposlili finančne in pravne svetovalce. Ti bodo ministrstvu med drugim svetovali, kako se spoprijeti s podaljšano koncesijo za upravljanje mednarodnega letališča v Atenah. Država je namreč 55-odstotna lastnica letališča, koncesijske pravice pa so do leta 2031 v rokah nemške skupine Hochtief.

Kje so rezerve?

Poleg tega bodo svetovalci vladi pomagali poiskati strateškega investitorja za državno obrambno podjetje EAS in zagotoviti bolj učinkovito izkoriščanje državnih plinskih holdingov DEPA in DESFA.

Grčija namerava bolj uspešno upravljati tudi holdinge, kot je družba OPAP, ki se ukvarja s stavami, privabiti zasebne vlagatelje v dve državni loteriji in v državno dirkališče ODIE.

Finančne in pravne nasvete bo država iskala še v zvezi s koncesijami, ki se tičejo 850 marin, več pristanišč in več regionalnih letališč (med drugim dveh na otoku Kreta). Spremembe se obetajo tudi eni najpomembnejših državnih igralnic in vodovodnim podjetjem.

Grčiji je letos grozil bankrot

Grčija želi z novim programom zmanjšati izgubo državnih podjetij, ki je lani znašala več kot 1,7 milijarde evrov.

Grčiji je letos grozil bankrot. Ker je njena dolžniška kriza ogrozila stabilnost skupne evropske valute, so se države v območju evra v sodelovanju z Mednarodnim denarnim skladom (IMF) maja dogovorile, da tej državi v treh letih zagotovijo do 110 milijard evrov posojil.

Ne spreglejte