SiolNET. Posel danes Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Grahek: Poleti se bodo nekateri pošteno potili

1

termometer

Država bo dobila še dve leti časa za odpravo preseženega primanjkljaja. O tem, ali smo se rešili, smo vprašali finančnega analitika Andraža Grahka in Gospodarsko zbornico Slovenije.

Priporočila, ki jih je dala Evropska komisija, nam samo na prvi pogled dajejo dve leti časa, da spravimo državni proračun v boljšo kondicijo: "To, da so nam dali dve leti, ne pomeni, da bomo zdaj imeli dve leti miru, potem pa nas bodo vprašali, kako smo opravili. Mi bomo zdaj pod nenehnim monitoringom. Postavili so nam nekaj zelo jasnih rokov in zdaj nam bodo gledali pod prste, ali se teh rokov držimo," pravi finančni analitik iz podjetja Capital Genetics Andraž Grahek.

Dve leti težkih strukturnih reform Po Grahkovih besedah je bil dvoletni odlog pričakovan, saj je bilo jasno, da drugače ne bo šlo. Pred nami pa bosta zelo težki dve leti, ko bo treba opraviti kar nekaj strukturnih reform. Grahku veliko pove rok 1. oktober, ko mora Slovenija sprejeti učinkovite ukrepe ter podrobno poročati o konsolidacijski strategiji, ki je predvidena za dosego ciljev.

Zahteve in roki Po analitikovih besedah bo zelo zanimivo videti, kako bodo poslanci julija glasovali o podjetjih, predvidenih za prodajo. Kar bo spet močen znak, ali z obljubami, ki smo jih dali Bruslju, mislimo resno. "V tem tekstu mrgoli zahtev in natančno določenih rokov, stvar sploh ni videti tako nedolžna. Približujemo se juniju in počitnicam, ampak po teh rokih, ki so nam jih dali, bodo morali nekateri odpovedati rezervirane počitnice in se bodo doma potili, če bodo hoteli 1. oktobra kaj pokazati," je še za Planet Siol.net povedal Andraž Grahek.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin