SiolNET. Posel danes Novice
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Gradbinci si ne želijo, da bi gradnjo vodili arhitekti

0

termometer

V Zboru za oživitev in razvoj gradbeništva nasprotujejo idejam novega gradbenega zakona, po katerem bi lahko bil vodja gradnje arhitekt. Prepričani so, da se tako povečuje možnost sistemske korupcije.

Predsednik Zbornice za gradbeništvo Slovenije Mirko Požar je poudaril, da v gradbeništvu tečeta dva procesa - projektiranje in izvajanje. Za projektiranje skrbijo arhitekti, za izvajanje inženirji. "Ta dva procesa sta različna, arhitekti ne morejo voditi gradbišč," je bil jasen.

O razlogih, zakaj arhitekti ne morejo voditi gradenj, je spregovoril predsednik uprave podjetja CGP Martin Gosenca. Kot je dejal, arhitekti niso ustrezno izobraženi za vodenje gradenj, njihov delovni proces je popolnoma drugačen od delovnega procesa gradbincev, proces izvajanja investicije, po katerem arhitekt projektira, gradi in nadzira gradnjo, pa na široko odpira vrata sistemski korupciji.

"Če gradbena podjetja ne potrebujejo več vodij gradbišč/inženirjev, jih lahko spremenimo v agencije za posredovanje delovne sile, panoga pa bo odpustila več tisoč gradbincev," je dejal Gosenca.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin