Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 8. 2016,
15.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

1

Natisni članek

Vršič Ruska kapelica Vladimir Putin Putin v Sloveniji

Ponedeljek, 1. 8. 2016, 15.55

6 let, 6 mesecev

Gospodarstveniki po Putinovem obisku optimistični

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

1

Gospodarstveniki, ki so se udeležili dogodkov ob sobotnem obisku ruskega predsednika Vladimirja Putina v Sloveniji, | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Gospodarstveniki, ki so se udeležili dogodkov ob obisku ruskega predsednika Vladimirja Putina v Sloveniji, so večinoma izpostavili pomen tovrstnih srečanj za tkanje tesnejših gospodarskih vezi. V pričakovanju jesenskega povratnega obiska v Moskvi si obetajo veliko.

Iskratel pred izpeljavo večjih poslov

Iskratel ima na ruskem trgu že nekaj utečenih projektov, v prihodnjem obdobju pa, kot je pojasnil glavni direktor kranjskega podjetja Željko Puljić, pričakujejo izpeljavo večjih poslov z Rostelekomom in Transnjeftom ter projektov na področju varnih mest.

Glede pomena sobotnega druženja z rusko delegacijo, v kateri je bilo tudi pet vidnih ministrov, je Puljić izpostavil, da takšen kratek pogovor z ministri pomaga, da se ne pozabijo prejšnji pogovori in dogovori ter da se odprejo in napovejo nove teme. Tako so se z resornim ministrom za zveze in množične komunikacije Nikolajem Nikiforovom dogovorili za konkreten sestanek že čez dva tedna.

V Comiti si želijo povratnega obiska

Veliko si od tovrstnih obiskov obetajo tudi v kranjski Comiti, Rusija pa je zanje glavni trg in najpomembnejši partner. Kot je izpostavil Stanislav Žorž iz vodstva Comite, v simboliki Ruske kapelice vidijo poseben pomen za politične in gospodarske odnose med državama. Da bi gospodarstvo izkoristilo prijateljstvo med državama, si želijo povratnega obiska predsednika republike Boruta Pahorja z močno gospodarsko delegacijo, v kateri bi si želeli sodelovati tudi sami.

Olaj prepričan, da bo letalo v Moskvo polno

Tudi Dušan Olaj, lastnik in direktor Duola, ki med drugim proizvaja napihljive hale, namenjene tudi športnim in kmetijskim aktivnostim, je izpostavil koristnost srečanj, kot je bilo sobotno. "Če je bil za politike obisk pieteten, pa smo gospodarstveniki izkoristili to priložnost tudi za izmenjavo poslovnih informacij in priložnosti," je poudaril.

Sobotnih pogovorov z Vladimirjem Putinom ob robu slovesnosti pri Ruski kapelici na Vršiču so se med drugim udeležili Dušan Olaj iz Duola, Jože Colarič iz Krke in Aljoša Ivančič iz Comite (z leve proti desni). | Foto: Sobotnih pogovorov z Vladimirjem Putinom ob robu slovesnosti pri Ruski kapelici na Vršiču so se med drugim udeležili Dušan Olaj iz Duola, Jože Colarič iz Krke in Aljoša Ivančič iz Comite (z leve proti desni).

Glede morebitnega jesenskega povratnega obiska z močno gospodarsko komponento je Olaj prepričan, da bo letalo v Moskvo "polno do zadnjega sedeža".

Duol sicer po Olajevih besedah z Rusijo posluje neodvisno od dnevne politike, saj se tam poslov ne sklepa čez noč, ampak so potrebni meseci in leta trdega dela. V prihodnjih mesecih načrtujejo podpise nekaj pogodb z ruskimi kupci za športne dvorane in tudi za kmetijska skladišča ter rastlinjake.

V Riku si od povratnega obiska obetajo podpise novih pogodb

V Riku - sobotnih dogodkov se je udeležil direktor podjetja Janez Škrabec - so pojasnili, da so bili pogovori ob robu Putinovega obiska sicer neformalne narave, so pa vsekakor ustvarili primerno vzdušje in razpoloženje, ki bosta po njihovem prepričanju gotovo perspektivno vplivali na nadaljnje pogovore, tudi formalnega značaja.

V Riku so prepričani, da tovrstni obiski vsekakor pospešujejo gospodarska sodelovanja v vseh pogledih. Od morebitnega povratnega obiska v Moskvi si obetajo še bolj čvrsto poslovno naklonjenost in konkretne poslovne dogovore ter podpise memorandumov, če ne že celo pogodb.

Eberlinc: Odnosi z Rusi dobri

Prvi mož Plinovodov Marjan Eberlinc je pogovore ob robu slovesnosti opisal kot dobre. Od prihodnjih pogovorov si želi nadaljevanje aktivnega pristopa za reševanje odprtih vprašanj.

Plinovodi so sicer partner ruskega Gazproma pri zdaj "opuščenem" projektu gradnje plinovoda Južni tok. V Sloveniji obstaja splošni interes za morebitno oživitev projekta, medtem ko so na infrastrukturnem ministrstvu pred kratkim povedali, da obstaja načelna podpora energetskim projektom, pri čemer pa je treba upoštevati zakonodajni okvir in ekonomiko projekta.

"Pogovori o oživitvi projekta Južni tok na ozemlju Slovenije so odvisni od pobude ruske strani, ki je nosilec celotnega projekta. Funkcionalno je slovenski del projekta le del celotnega projekta in ločeno nima svoje vloge," je dejal Eberlinc. Dodal je, da po zaustavitvi projekta na ruski strani trenutno ni posebnih aktivnosti.

Ne spreglejte