Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 12. 2014,
12.42

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 6. 12. 2014, 12.42

7 let, 2 meseca

Gorski javor in oreh dosegata najvišje cene

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Priprave na deveto dražbo vrednejših vrst lesa v Slovenj Gradcu so v polnem teku.

Lastniki lesa bodo lahko od 2. januarja vozili hlode v Slovenj Gradec, mesec dni pozneje pa bodo sledile prodajne ponudbe. Drevesni vrsti, ki dosegata najvišje cene, sta gorski javor in oreh, zaželene pa so tudi sadne in druge redke drevesne vrste.

Pomembna je kakovost, ne količina lesa Licitacijo vrednejših vrt lesa tudi letos organizirata Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline in Zveza lastnikov gozdov Slovenije v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije.

Vsem lastnikom gozdov, ki bi radi sodelovali s prodajo lesa na dražbi, svetujejo, da pred izbiro lesa za prodajo na pomoč pokličejo gozdarskega strokovnjaka oz. revirnega gozdarja, ki jim bo lahko svetoval tako pri izbiri kot tudi pri krojenju lesa. Ob tem poudarjajo, da ni pomembna količina, temveč kakovost lesa.

Sodelujoči bodo lahko hlode v Slovenj Gradec na Preventovo parkirišče pripeljali med 2. in 15. januarjem prihodnje leto.

Na letošnji dražbi lesa sta bila 1.102 hloda Kupci si bodo les lahko ogledovali od 23. januarja, od 2. februarja bodo sledile ponudbe. Deveta licitacija vrednejših vrst lesa se bo končala z dnevom odprtih vrat 12. februarja.

Na zadnji dražbi, ki je potekala na začetku letošnjega leta, je sodelovalo 239 lastnikov lesa, večinoma iz Slovenije, nekaj jih je bilo tudi iz Avstrije in Hrvaške. Skupno so pripeljali 1.102 hloda v skupni izmeri 1.170 kubičnih metrov.

Gorski javor so prodali za 8.853 evrov na kubični meter Podobno kot prejšnja leta je najvišjo ceno dosegel gorski javor, in sicer 8.853 evrov za kubični meter, za celoten hlod pa je prodajalec iz Sevnice dobil več kot 10.500 evrov. Kupec tega hloda je bil proizvajalec glasbil iz Portugalske.

Tuji kupci ponujajo višje odkupnine Na dražbo je takrat prišlo 24 kupcev, ki so oddali 3.442 ponudb, pri čemer je 131 hlodov ni prejelo.

Med kupci jih je bilo devet iz Avstrije, osem iz Slovenije, štirje iz Nemčije ter po en iz Hrvaške, Švice in Portugalske. Tuji kupci so tako kot prejšnja leta izstopali po višini oddanih ponudb.

Ne spreglejte