Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 10. 2013,
16.24

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 15. 10. 2013, 16.24

7 let, 2 meseca

Goran Klemenčič: Zgolj na človeško poštenost se ni zanašati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenija ima po mnenju Gorana Klemenčiča resne težave s sistemsko korupcijo. Ta je po njegovem prepričanju močno navezana na pomanjkljivosti v korporativnem upravljanju.

Na današnji konferenci korporativnega upravljanja, ki jo je v Ljubljani pripravilo Združenje nadzornikov Slovenije, je predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič 120 udeležencev opozoril, da se "zgolj na človeško poštenost ni nikoli za zanašati". Sistemska korupcija je po njegovem močno navezana na pomanjkljivosti v korporativnem upravljanju in ta je zelo močno povezana s finančnim sistemom in z upravljanjem družb v državni lasti.

Odgovornosti ne moremo enačiti s krivdo Hkrati je Klemenčič poudaril, da prevečkrat enačimo odgovornost s krivdo. "Kot družba razumemo, da je prevzemanje odgovornosti že priznanje krivde, zato se ljudje temu izogibajo, zato smo bili kot družba dolgo v fazi ničelne odgovornosti in zanikanja. To ni eno in isto," je izpostavil in navedel, da imamo ljudi, ki nočejo prevzeti odgovornosti, saj so prepričani, da bi s tem nase prevzeli krivdo.

Pravosodni minister Senko Pličanič pa ključno težavo, s katero se trenutno sooča Slovenija, vidi v odgovornosti članov vodenja in nadzora v gospodarstvu. Ocenjuje, da se je v državi preveč zaupalo samonadzoru in postavilo premalo mehanizmov za ukrepanje. "Žal smo se zmotili, predpisi niso dovolj," je dejal minister.

Kazenski postopki ne bodo rešili Slovenije Vodja službe za nadzor in preiskave pri KPK Darko Stare pa je ocenil, da je pri sistemski korupciji in klientalizmu v gospodarstvu zelo pomembno zavedanje, predvsem tam, kjer ima država lastništvo. Kazenski postopki po njegovem mnenju ne bodo rešili gospodarstva, temveč ga lahko reši le skrbno, vestno, odgovorno in strokovno delo organov vodenja in nadzora.

Predsednik združenja nadzornikov Slovenije Borut Jamnik, ki zaradi pomanjkanja sodne prakse na tem področju tudi sicer opaža pritisk na združenje za sankcioniranje nepravilnosti, pa je opozoril, da lahko sankcionirajo le svoje člane. "Morebitno kazensko in odškodninsko odgovornost organov vodenja in nadzora lahko ugotavljajo le pristojna sodišča, tožilstvo, policija in NPU," je v uvodnem nagovoru konference pojasnil Jamnik.

Ne spreglejte