Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 9. 2012,
13.34

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 12. 9. 2012, 13.34

7 let, 2 meseca

Giacomelli ni več direktor Dela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nadzorni svet Dela in predsednik uprave družbe Jurij Giacomelli sta se dogovorila o sporazumni prekinitvi sodelovanja. Giacomelli položaj zapušča z današnjim dnem.

Vodenje družbe bo s četrtkom začasno prevzela dosedanja predsednica nadzornega sveta Dela Marjeta Zevnik. Delo bo vodila do imenovanja novega predsednika uprave. Nadzorniki Dela bodo kmalu objavili razpis za novega predsednika uprave. Tudi sami bodo povabili kandidate, da se prijavijo na razpis, je pojasnila Zevnikova, sicer članica uprave Pivovarne Laško. Delo na spletni strani še poroča, da Giacomelli ostaja zaposlen na Delu do konca letošnjega oktobra kot svetovalec uprave. Primopredaja bo opravljena danes. Giacomelli je Delo vodil od 1. decembra 2009, ko je na položaju zamenjal začasno predsednico uprave Zevnikovo. Takrat je pojasnil, da bo njegova ključna naloga novinarskemu poklicu povrniti ugled in družbeno vlogo, ki mu pripada. "Danes zjutraj so me nadzorniki presenetili z novico, da so na univerzalni skupščini spremenili statut v delu, ki ureja področje uprave družbe in da posledično z menoj ne želijo več nadaljevati sodelovanja. Po obravnavi različnih možnosti smo našli skupni jezik in sklenili sporazum o razvezi, k čemur sem si tudi sam prizadeval in pri tem upošteval, da je v danih okoliščinah to najbolje za družbo," je v sporočilu zapisal Giacomelli. Giacomelli sodelavcem hvaležen za sodelovanje in zaupanje Sodelavkam in sodelavcem je hvaležen za sodelovanje in zaupanje v zahtevnem obdobju skupnega ustvarjanja. "Skupaj smo dosegli preobrat v gospodarskih razmerah, ki jim ni para, in že zarisali obrise novega Dela. Verjamem v sposobnost vseh, da to vizijo gradijo naprej. Ne glede na to, kako različni so lahko naši pogledi, moram kot menedžer sprejeti odločitev nadzornega sveta. Očitno pa je bilo svobode in ustvarjalnosti za te razmere preveč," je dodal. Giacomelli je pred prihodom na Delo opravljal naloge direktorja oblikovalske družbe Gorenja, prej pa je bil več let direktor časnika Finance. Giacomelli je za STA dodatno pojasnil, da so v skoraj treh letih njegovega delovanja na Delu spremenili zelo veliko stvari. "Definitivno je družba danes sposobna preživetja in nadaljnjega razvoja," je dejal. Na vprašanje, ali bi lahko bil razlog za njegov odhod morebitno nezadovoljstvo nadzornikov z rezultati njegovega dela, je dejal, da o tem niso govorili. "Še posebej sem se pozanimal, ali gre za kakšne poslovne razloge, pa jih nadzorniki niso navedli," je dejal. Nadzorniki so sprejeli tudi sklep o razširitvi uprave na tri člane ter na položaj članice uprave za finance za obdobje petih let imenovali Irmo Gubanec, so sporočili iz Dela. Tretji član uprave bo imenovan v kratkem.

Skupščina Dela, ki je v lasti Pivovarne Laško, je konec julija 2009 razrešila predsednico upravnega odbora družbe Andrijano Starina Kosem, v upravni odbor pa imenovala Zevnikovo. Ta je nato v začetku avgusta postala predsednica upravnega odbora. Delo je nato konec avgusta prešlo nazaj na dvotirni sistem upravljanja, poslovodno funkcijo pa so znova ločili od uredniške. Zevnikova je bila takrat imenovana v nadzorni svet Dela, kmalu zatem pa je bil objavljen razpis za novega predsednika uprave.

Zorko: Razhod z Giacomellijem ni povezan s prodajo Dela Odločitev za prekinitev sodelovanja s Giacomellijem je posledica načrtov, da se v vseh družbah v skupini Pivovarna Laško razširijo uprave, saj lahko le tako uspešno delujejo v zdajšnjih zaostrenih pogojih, pa je povedal predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko. Zorko je povedal, da je bila prekinitev sodelovanja z Giacomellijem sporazumna. Ob tem je zagotovil, da razhod ni povezan z morebitno prodajo Dela s strani Pivovarne Laško. Ta je 80,83-odstotna lastnica Dela, preostalih 19,17 odstotka pa je v lasti Radenske. Zorko o postopku prodaje Dela sicer ni želel govoriti, ker gre za poslovno skrivnost. Na vprašanje, koliko je interesentov za Delo, pa je dejal, "da ti v sedanjem času ne čakajo v vrsti, kot bi si to kdo lahko mislil".

"Od nove uprave pričakujem, da bo enako naklonjena spremembam" Odgovorna urednica Dela Romana Dobnikar Šeruga je ob novici o prekinitvi sodelovanja z Giacomellijem dejala, da so v njegovem času v uredništvu Dela v procesu preobrazbe in reorganizacije dosegli zelo veliko - novo likovno podobo časopisa in razvoj vsebin na digitalnih platformah, v pripravi pa je tudi reorganizacije uredništva, po kateri bodo lahko delali še boljše vsebine, so sporočili iz Dela.

"Od nove uprave pričakujem, da bo enako naklonjena spremembam, ki so neizogibne za prilagajanje novim bralnim navadam in razmeram na medijskem trgu, zlasti pa še naprej pričakujem neomajno podporo neodvisnemu, kakovostnemu in verodostojnemu novinarstvu," je še dejala Dobnikar Šeruga.

Sprememb na položaju odgovorne urednice ne pričakujejo Na Delu so dodatno pojasnili, da odgovornega urednika imenuje nadzorni svet in da položaj odgovornega urednika ni vezan na položaj direktorja družbe. Sprememb na položaju odgovorne urednice zato ne pričakujejo.

Steinbuch: Giacomelli bo dobil status prve kolateralne žrtve Delove križarske vojne proti nekemu kardinalu Dejan Steinbuch pa je za Planet Siol.net povedal, da ga razrešitev Giacomellija ni presenetila. "V nekem smislu bo zaradi nje dobil status prve kolateralne žrtve Delove križarske vojne proti nekemu kardinalu. Vendar kot predsednik uprave Giacomelli v resnici ni imel nič s to zadevo. V to sem prepričan." Kot je dodal, so po njegovem dejanski razlogi za prekinitev pogodbe z Jurijem bistveno bolj posvetne narave. "Glede na položaj Dela na medijskem trgu menim, da so ti razlogi poslovne narave in da so nadzorniki legitimno ocenili, da rezultati poslovanja Dela ne ustrezajo pričakovanjem lastnikov. Lastniki pa imajo vedno zadnjo besedo. To je pač v naravi kapitalizma."

Ne spreglejte