Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 7. 2017,
10.21

Osveženo pred

6 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

1

Natisni članek

Blaž Miklavčič GH Holding

Torek, 4. 7. 2017, 10.21

6 let, 9 mesecev

GH Holding s prevzemno namero za Gozdarstvo Grča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

1

Blaž Miklavčič

Družba GH Holding je danes javno objavila prevzemno namero za odkup vseh delnic podjetja Gozdarstvo Grča. GH Holding je trenutno lastnik 114.830 oz. 24,62 odstotka vseh delnic ciljne družbe. Za eno delnico ponujajo 1,29 evra.

Osnovni kapital Gozdarstva Grča je razdeljen na 466.421 osnovnih delnic. Prevzemna namera se tako nanaša na 351.591 delnic družbe, katerih prevzemnik še ni lastnik, je razvidno iz objave v Dnevniku.

Prevzemnik bo sedaj najkasneje v 30 in ne prej kot v 10 dneh po objavi namere objavil prevzemno ponudbo za odkup vseh delnic družbe, ki še niso v imetništvu prevzemnika. Prevzemne aktivnosti bo v imenu prevzemnika vodila borznoposredniška družba Alta Invest.

Načrtujejo primarni lesni center

Dnevnik je nedavno pisal, da namerava GH Holding, potem ko je odkupil terjatve do Gozdarstva Grča, prevzeti še vse njegove delnice. Po napovedih prvega moža GH Holdinga Blaža Miklavčiča bo v lastništvu kočevske družbe ostal dolgoročno, iz nje pa namerava narediti primarni lesni center.

Miklavčič, sicer tudi nekdanji šef Slovenskih železnic, je po propadu SCT, Primorja in Vegrada eden ključnih igralcev na slovenskem gradbenem trgu, sedaj pa se podaja tudi v lesne vode.

Miklavčič se je z največjimi lastniki Gozdarstva Grča dogovoril, da mu bodo prodali delnice. Medtem ko ima Franc Oražem v lasti 24,2 odstotka delnic, je Črtomir Vilhar 23,17-odstotni lastnik družbe, je poročal časnik.

Gozdarstvo Grča ima v lasti dve žagi - v Kočevju in Ribnici - z zmogljivostjo okoli 40.000 kubičnih metrov na leto. Obe žagi sta v slabem stanju, v prihodnjih letih namerava Miklavčič njuno zmogljivost nadgraditi. Eden ključnih ciljev je, da bi hlodovino, ki se zdaj izvaža na avstrijski trg, v Kočevju predelovali v polizdelke. Iz Grče želi narediti primarni lesni center in postati kompetenten ponudnik lesa tako slovenski kot tuji industriji.

GH Holding namerava lastnik Gozdarstva Grča ostati dolgoročno, Miklavčič pa namerava v družbo vložiti, kot je povedal za časnik, veliko sredstev. Med drugim v sušilnico in oskrbovalno skladišče s polizdelki. V njem nameravajo prodajati les iz zaloge, tudi v manjših količinah, ko ga bo industrija potrebovala. Z novo investicijo se namerava Miklavčič intenzivno ukvarjati, kot napoveduje, pa bo skoraj zagotovo postal predsednik nadzornega sveta.

Gozdarstvo Grča spada med pet največjih koncesionarjev, ki so do izteka koncesij skrbele za dobro polovico državnih gozdov. Po izteku koncesij pa je zabredlo v težave.

Ne spreglejte