SiolNET. Posel danes Novice
2,23

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Začetek gradnje predora Karavanke se vse bolj odmika

2,23

termometer

karavanke, predor
Foto: Klemen Korenjak

Gorenjska gradbena družba se je pritožila na potek postopka z neposrednimi pogajanji, ki ga Dars vodi za oddajo posla izkopa druge cevi predora Karavanke. Gradbinec v pritožbi po informacijah Dnevnika zatrjuje, da turška družba, ki je oddala najcenejšo ponudbo, ne izpolnjuje pogojev za sodelovanje. Dars mora o pritožbi odločiti do 8. julija.

V Darsu imajo do ponedeljka čas, da odgovorijo na pritožbo GGD, nato bo o njej presojala državna revizijska komisija. Če bo ta odločila, da Cengiz ne izpolnjuje pogojev za sodelovanje, bo Dars izbiral med preostalimi ponudbami. V tem primeru po poročanju Dnevnika najbolje kaže GGD in češkemu Metrostavu.

Dars je lani za izvajalca del izbral turško podjetje Cengiz, ki je z 89,3 milijona evrov podal za najmanj 15 milijonov evrov cenejšo ponudbo od ostalih osmih ponudnikov, a se je postopek zaradi pritožb neizbranih ponudnikov znašel na državni revizijski komisiji. Ta je konec novembra odločila, da je izbrana Cengizova ponudba zaradi sprememb v času samega postopka nedopustna in je odločitev o oddaji javnega naročila razveljavila.

Februarja sta se pritožila že Kolektor CPG in GGD

Dars se je nato odločil postopek izpeljati s pogajanji s šestimi ponudniki, za katere je strokovna komisija ugotovila, da so dokazali usposobljenost, in da zanje ne obstajajo razlogi za izključitev. Zoper odločitev Darsa, da izvajalca izberejo s pogajanji, sta se februarja pritožili družbi Kolektor CPG in GGD, a je revizijska komisija oba revizijska zahtevka zavrnila kot neutemeljena.

K oddaji ponudb so sicer v Darsu poleg turškega Cengiza in GGD v sodelovanju s češkim Metrostavom (njihova osnovna ponudba po poročanju Dnevnika znaša 104,4 milijona) pozvali še podjetja Implenia Österreich v konzorciju z Implenia Švica in CGP Novo mesto (114,8 milijona evrov), Kolektor CGP z Rikom in turškim Yapi Merkezijem (109,4 milijona), sarajevski Euroasfalt s Cestnim podjetjem Ptuj (106,3 milijona) ter grški J&P Avax ( vredna 115 milijonov evrov).

Rok za oddajo ponudb se izteče 11. julija, a kot so za STA pojasnili na Darsu, ni nujno, da jih bodo odpirali pred odločitvijo državne revizijske komisije. Grška družba J&P Avax, ki je oddala najdražjo ponudbo, pa v pogajanjih po poročanju Dnevnika domnevno ne bo sodelovala.

Medtem ko bo treba v Sloveniji na izbiro izvajalca gradnje druge cevi predora Karavanke še čakati, se je na avstrijski strani gradnja druge cevi predora, ki skupaj meri 7948 metrov, začela že septembra. Avstrija in Slovenija naj bi sicer mejo prebili leta 2022.

Komentarji

21

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Charly17 / 02.07.2019. ob 11:42 +13 0

  Naj kar Avstrijci naprej kopajo, delajo kvalitetno, pa še cenejše bo in hitreje...........

  +13 0
 • DiscoViking / 02.07.2019. ob 11:40 +11 0

  Tolko časa bote mutili, da bodo Jodlarji prevrtali do polovice, potem pa Sloveniji nabili penale pred EU sodiščem, ker je nesposobna naredit en usran tunel.

  +11 0
 • kernest / 02.07.2019. ob 11:43 +8 0

  Na senčni strani Alp znajo mnogo bolje. Že v osnovi vedo koga ne pripuščati do državnih vajeti oz korit. Zato so sposobni stvari kakršne so pri nas znanstvena fantastika.

  +8 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin