Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 9. 2012,
15.52

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 1. 9. 2012, 15.52

7 let, 2 meseca

Generalni sekretar OECD izrazil podporo Janši in vladi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Generalni sekretar OECD Angel Gurria je pohvalil napore, ki jih Slovenija vlaga v oblikovanje ukrepov in strukturnih reform z namenom doseganja večje konkurenčnosti gospodarstva.

Gurria, generalni sekretar Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), in predsednik vlade Janez Janša sta na delovnem kosilu podrobneje analizirala gospodarski položaj v Sloveniji, ki jo je globalna in ekonomska kriza močno prizadela. Spregovorila sta o ključnih kratkoročnih in dolgoročnih razvojnih ukrepih, med drugim zlasti o ukrepih glede sanacije bančnega sistema, implementacije pokojninske reforme ter reforme trga dela, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Janša je poudaril, da je slovenska vlada za ponovno oživitev gospodarske rasti že sprejela številne ukrepe za konsolidacijo javnih financ, oživitev kreditiranja v gospodarstvu in izboljšanje poslovnega okolja. Gurria je izrazil podporo predsedniku vlade in celotni slovenski vladi ter pohvalil napore, ki jih Slovenija vlaga v oblikovanje ukrepov in strukturnih reform. Žerjav: Smer reševanja razmer v Sloveniji je prava Generalni sekretar OECD se sicer udeležuje Strateškega foruma Bled. Dopoldne se je že sestal z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovanom Žerjavom, ki je Gurrii predstavil nujne ukrepe za spodbujanje in razbremenitev slovenskega gospodarstva. Kot je dejal Žerjav, je ob velikem nasprotovanju realizaciji mnogih pomembnih projektov za spodbujanje gospodarstva in reševanje Slovenije od "takšne avtoritete", kot je Angel Gurria, spodbudno slišati potrditev, da je "naša smer reševanja razmer, v katerih se je znašla Slovenija, prava".

Žerjav in Gurria sta se na sestanku sicer pogovarjala o ukrepih za povečanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. "Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo si konkretno prizadevajo za izboljšanje gospodarskih dosežkov in konkurenčnosti gospodarstva. V kratkem času smo zato skupaj z drugimi ministrstvi pripravili najbolj nujne ukrepe za spodbujanje in razbremenitev gospodarstva," je gostu povedal Žerjav.

Namen obiska Gurrie v Sloveniji je sicer tudi ponuditi podporo OECD pri nujni izvedbi strukturnih reform in ukrepov za zagon gospodarstva ter predstaviti OECD kot partnerja pri tem, navajajo na gospodarskem ministrstvu.

"V Sloveniji podpiramo delo OECD" Ob tem je minister na delovnem srečanju izrazil zadovoljstvo, da je Slovenija postala članica OECD. V teh dveh letih članstva je namreč lahko sodelovala pri oblikovanju mednarodnih rešitev za izhod iz globalne gospodarske in finančne krize ter drugih sprememb, s katerimi se sooča svetovno gospodarstvo.

V Sloveniji po Žerjavovem mnenju podpiramo delo OECD za identificiranje najboljših praks in pospeševanje mednarodnega sodelovanja na ključnih področjih politik, iskanje poti za izboljšanje konkurenčnosti v članicah OECD in njenih partnericah ter spodbujanje vključujoče rasti z ustvarjanjem delovnih mest. Po njegovih ocenah sodelovanje Slovenije v OECD pomaga odkrivati pomanjkljivosti države na nekaterih področjih gospodarskih politik, zato so koristna priporočila OECD, ki izhajajo iz posameznih pregledov OECD za Slovenijo.

Ne spreglejte