Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 7. 2011,
18.54

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Gen energija elektrika Zagreb

Torek, 5. 7. 2011, 18.54

4 leta, 8 mesecev

Gen energija z novo upravno stavbo in informacijskim središčem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Družba Gen energija bo v poslovni coni Vrbina pri Krškem in neposredni bližini Nuklearne elektrarne Krško v sredo odprla novo upravno stavbo.

Gre za upravno stavbo s sistemom vodenja in nadzora proizvodnje ter prodaje električne energije in informacijsko-izobraževalnim središčem Svet energije. Naložba v 7000 kvadratnih metrov obsežno stavbo znaša sedem milijonov evrov.

V skupini Gen energija trenutno deluje 18 družb Kot je na novinarski konferenci v Krškem povedal njen direktor Martin Novšak, je imela Gen energija, ki zaposluje 47 ljudi, lani na ravni družbe 171 milijonov evrov prihodkov, na ravni skupine pa približno 385 milijonov evrov. Dodane vrednosti je imela na ravni družbe za približno 31 milijonov evrov, na ravni skupine pa za 92 milijonov evrov, je navedel.

V skupini Gen energija trenutno deluje 18 družb, njeno osnovno poslanstvo pa so učinkovita proizvodnja in trženje električne energije ter zanesljiva oskrba končnih porabnikov z njo, je dejal in dodal, da je za uspešno izvajanje teh funkcij potrebno kratkoročno in dolgoročno načrtovati proizvodnjo ter prodajo električne energije.

Kot je nadaljeval, bo v posodobljenem nadzornem centru, ki bo odslej deloval v informacijskem središču Gen, potekal nadzor nad proizvodnjo Savskih elektrarn Ljubljana, prvih dveh hidroelektrarn na spodnji Savi - Boštanj in Blanca, ki sicer nista v bilančni skupni Gen, Nuklearne elektrarne Krško in Termoelektrarne Brestanica.

Razmerja med jedrsko, vodno in sončno energijo Po Novšakovih besedah je skupina Gen ob svojem nastanku osredotočila svojo poslovno strategijo na razvoj tistih virov, ki zagotavljajo najboljše razmerje med vplivi na okolje, ekonomsko učinkovitostjo ter zanesljivostjo proizvodnje, je opozoril.

Upravljanje pametnega razmerja med jedrsko, vodno in sončno energijo pa zagotavlja, da slovenska industrija, prek Gen I pa tudi gospodinjstva, razpolagajo z elektriko, proizvedeno po načelih trajnostnega razvoja in po konkurenčni ceni, je menil.

Gen energija vlaga v znanje, posodabljanje in razvoj jedrskih virov, ki po besedah Novšaka predstavljajo hrbtenico proizvodnje tako po obsegu kot po cenovni ugodnosti, stabilnosti in varnosti delovanja, vzporedno pa odgovorno sodeluje pri razvoju izrabe vodnih in sočnih virov energije.

Združeni v novi stavbi Družba je ob svojem nastanku vpeljala novost konkurence na slovenskem energetskem trgu, danes pa predstavlja pomemben člen v stabilnosti proizvodnje električne energije in okoljski odgovornosti slovenskega ter evropskega energetskega sistema, je ocenil Novšak.

Gen energija, ki je prej delovala na štirih različnih mestih v Krškem, je ob njeni 10. obletnici delovanja v novozgrajeni poslovni stavbi združila vse dejavnosti in funkcije, dobro sedmino naložbe pa je namenila za informacijsko-izobraževalno središče Svet energije.

Gre za prvo slovensko interaktivno in multimedijsko središče, ki je zasnovano tako, da bo otrokom, mladim in odraslim obiskovalcem posredovalo koristno znanje in izkušnje o pomenu energije, njene rabe v vsakdanjem življenju, tehnologijah proizvodnje ter njenih gospodarskih, družbenih in okoljskih vidikih, hkrati pa naj bi spodbujalo študij energetike, je še povedal Novšak.

Gen-I zmagal na razpisu za dobavo elektrike Zagrebu Hrvaška podružnica slovenskega podjetja Gen-I pa je bila izbrana kot najugodnejši ponudnik na javnem razpisu mesta Zagreb za dobavo elektrike, je potrdil član uprave Gen-I za področje prodaje Dejan Paravan. Dodal je, da je vrednost posla okoli 6,6 milijona evrov letno, razpis pa se nanaša na obdobje do konca leta 2015.

Paravan je povedal, da še ni določeno, kdaj bodo prve kilovatne ure elektrike od Gen-I stekle proti razsvetljavi ulic, trgov, parkov in podobnih javnih prostorov v Zagrebu. Mestna uprava bo namreč pripravljena podpisati pogodbo po tem, ko bo izide razpisa potrdila mestna skupščina. To bo predvidoma prihodnji teden.

Večernji list danes ocenjuje, da odločitev mestne skupščine ne bi smela biti vprašljiva. "Vsi dosedanji postopki so bili opravljeni zelo profesionalno in tudi zato se v skupini Gen-I veselimo nove stranke," je poudaril Paravan in dodal, da GEN-I posluje v 16 državah.

Hrvatje pričakujejo cenejšo elektriko Podrobnosti pogodbe z mestom Zagreb še ni mogel komentirati, razkril je zgolj, da bodo lahko v skladu s pogodbo vsako leto korigirali določbe dogovora tako, da bi prišli do čim bolj odjemalcu prilagojenega produkta. Kot je poudaril, je njihova hčerinska družba primerno opremljena za delovanje na področju dobave električne energije na hrvaškem trgu.

V zagrebški mestni upravi so prepričani, da bodo novemu dobavitelju električno energijo plačali ceneje, kot so je doslej hrvaškem elektrogospodarstvu (Hep). Kot so pojasnili, je cena 66,4 evra za megavatno uro, po kateri bo mesto kupovalo elektriko do Gen-I, "veliko nižja od tiste, ki so je do sedaj plačali Hepu".

Ob tem niso želeli povedati, koliko bodo privarčevali z nakupom "slovenske" elektrike, je še poročal Večernji list. Pred razpisom so ocenjevali, da bodo po sklenitvi nove pogodbe privarčevali med deset in 15 milijonov kun (med 1,3 in 2,1 milijona evrov).

Gen-I vstopila na trge sosednjih držav "Slovenci so prek svoje hrvaške podružnice iz igre vrgli Hep, ki je do sedaj dobavljal elektriko za zagrebško javno razsvetljavo," je poročal časnik. Izpostavlja, da se Hep sploh ni udeležil razpisa ter da je Gen-I na razpisu premagal hrvaško podjetje Korlea. Drugih ponudnikov sploh ni bilo, čeprav se ne Hrvaškem s prodajo in nakupom elektrike ukvarjajo še štiri družbe, je opozoril časnik.

Skupina Gen-I je tako na hrvaški kot na italijanski in avstrijski trg dobave električne energije vstopila lani v skladu s svojo razvojno strategijo, je še spomnil Paravan.

Ne spreglejte