SiolNET. Posel danes Novice
0,93

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Minister Gašperšič nima pričakovanj pred jutrišnjo skupščino Luke Koper

0,93

termometer

 | Foto: Matej Leskovšek
Foto: Matej Leskovšek

Minister Peter Gašperšič je ob prihodu na današnjo sejo vlade izrazil željo, da se strasti, ki so se razgrele pred petkovo skupščino Luke Koper, umirijo in da se vsi čim prej posvetijo gradnji drugega tira Koper–Divača in razvoju Luke Koper.

Menjava nadzornikov Luke Koper je po besedah ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča v rokah delničarjev na skupščini. "Upam, da se bodo odločali tudi o teh sklepih. Posebnih pričakovanj pa v zvezi s tem nimam," je povedal pred sejo vlade.

Gašperšič želi, da se strasti umirijo in da začnejo vsi čim prej delati to, za kar so odgovorni. To je po njegovih besedah gradnja drugega tira in razvoj Luke Koper. 

Torkov protest se zdi ministru neprimeren

Torkov protest v Kopru, ki ga je organizirala novoustanovljena civilna fronta Vstala Primorska – vstani Slovenija, pa je minister označil za popolnoma neprimeren in nepotreben. Na ta način se po njegovem mnenju dela gospodarska škoda Luki Koper.

Zoper ministra so tudi zaradi očitkov v zvezi z Luko Koper in gradnjo drugega tira v poslanski skupini ZL s podporo nepovezanih poslancev vložili tudi interpelacijo. Pogovore o interpelaciji je po navedbah vodje poslancev SMC Simone Kustec Lipicer pričakovati septembra. Koalicijski partnerji so se danes dogovorili, da bodo počakali na njegov odgovor, nato pa se bodo koalicijske poslanske skupine pogovorile z ministrom, je v izjavi po koalicijskem srečanju povedala vodja Kustec Lipicerjeva.

Na vprašanje o potrebi po zamenjavi nadzornikov v Luki Koper je odgovorila z besedami, da je bistveno vzpostaviti pogoje za uresničevanje strateškega nacionalnega projekta, to je izgradnjo drugega tira. Ne ocenjuje sicer, ali je za ta korak potrebna zamenjava nadzornikov v družbi, izpostavila pa je sistem korporativnega upravljanja, po katerem bodo pristojne institucije tudi preverjale, ali so obstoječa vodstva v pristojnih organizacijah, ki so povezane z gradnjo drugega tira, ustrezne.

Po seji vlade bo Mramor predstavil usklajen predlog davčnega prestrukturiranja

Koalicija pa se bo predvidoma sestala še po seji vlade, ko bo minister za finance Dušan Mramor partnerjem predstavil usklajen predlog davčnega prestrukturiranja. Glavni namen predloga so ukrepi za povečanje konkurenčnosti gospodarstva, poudarja Kustec Lipicerjeva. Koliko je političnega soglasja za predloge ukrepov, bo verjetno bolj jasno že po današnjem koalicijskem vrhu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin