Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 1. 2014,
17.03

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Luka Koper dobiček

Sreda, 15. 1. 2014, 17.03

7 let, 2 meseca

Gašpar Mišič in Rastoder zavračata namigovanja o korupciji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič in Izet Rastoder sta se strinjala, da je treba odločno zavrniti vsakršna namigovanja o poskusih korupcije.

Rastoderjevih prizadevanj o pomoči Olimpiji v Luki ne razumejo kot izsiljevanje.

"Odločno je treba zavrniti vsakršna namigovanja o kakršnem koli poskusu korupcije" Po medijskem poročanju naj bi Izet Rastoder, direktor istoimenskega podjetja, prejšnji teden na srečanju z Gašparjem Mišičem od slednjega zahteval 250.000 evrov sponzorskih sredstev za nogometni klub Olimpija ter zagrozil, da bo v nasprotnem primeru pretovor banan preusmeril na drugo pristanišče. Gašpar Mišič in Rastoder sta se strinjala, "da je treba odločno zavrniti vsakršna namigovanja o kakršnem koli poskusu korupcije", so zapisali v Luki Koper.

Omenjeni sestanek po njihovih navedbah sodi v sklop rednih pogovorov s poslovnimi partnerji, na njem pa je delegacija Luke Koper predstavila izhodišča za komercialni dogovor za leto 2014 ter prisluhnila pričakovanjem druge strani.

Prizadevali si bodo, da sklenejo pogodbo, ki bo v zadovoljstvo obeh Ob tem v Luki Koper poudarjajo, da bodo "storili vse, kar je v naši moči, da s podjetjem Rastoder d.o.o. sklenemo ustrezno komercialno pogodbo, ki bo v zadovoljstvo obeh strani, saj si želimo, da bi pomemben dobavitelj banan za slovenski trg še naprej posloval preko koprskega pristanišča".

Ob tem razumejo Rastoderjevo željo pomagati Olimpiji, saj Luka tudi sama kot globalno podjetje določena sredstva namenja tudi za delovanje nekaterih športnih zvez na državni ravni, "zato prizadevanja gospoda Rastoderja ne razumemo kot izsiljevanje". Dejstvo pa je, da so tudi naša sredstva za sponzorstva in donacije omejena in vezana na poslovni rezultat družbe," dodajajo v isti sapi.

V Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) so sicer potrdili, da so v zvezi s tem primerom ocenili, da so na podlagi informacij in podatkov iz medijev podani znaki uradno pregonljivega korupcijskega dejanja nedovoljenega dajanja oziroma sprejemanja daril pri opravljanju gospodarske dejavnosti, zaradi česar je KPK na tožilstvo poslala naznanilo suma kaznivega dejanja. Na ljubljanskem okrožnem tožilstvu pa so pojasnili, da zaenkrat v svojih vpisnikih ne beležijo prijave suma korupcije v tem primeru.

Skupina Luka Koper po oceni uprave lani z 8,2 milijona evrov čistega dobička Poslovni prihodki skupine Luka Koper za leto 2013 so ocenjeni na 141,7 milijona evrov, čisti dobiček pa na 8,2 milijona evrov. Čisti dobiček matične družbe Luka Koper je medtem ocenjen na 4,2 milijona evrov, je objavila uprava Luke Koper.

Uprava: Brez dodatnih slabitev bi čisti dobiček znašal 18 milijonov evrov Na oceno čistega dobička skupine Luka Koper v lanskem letu vplivajo predvsem dodatne oslabitve vrednosti nepremičnin in slabitve vrednosti finančnih naložb z vplivom odloženih davkov v zadnjem četrtletju leta 2013 v višini 9,8 milijona evrov. Brez dodatnih slabitev v zadnjem četrtletju bi čisti dobiček skupine znašal 18 milijonov evrov, je prek spletnih strani Ljubljanske borze zaradi enakomerne obveščenosti zainteresirane javnosti objavila uprava Luke Koper.

Z ločenim pojasnilom pa se je na delničarje obrnil tudi prvi mož Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič. V njem med drugim zagotavlja, da je uprava, ki jo vodi, osredotočena izključno na interese družbe, na njen razvoj in prihodnost.

To po njegovih navedbah potrjuje uspešno poslovanje v letu 2013, hkrati pa se lahko po Gašpar Mišičevih navedbah pohvalijo še z dvema zgodovinskima rekordoma, ki sta okronala zadnji dan lanskega leta. V Luki so namreč presegli 600.000 kontejnerskih enot in dosegli 18 milijonov ton pretovora.

Izpostavlja še "ambiciozen" načrt na področju infrastrukture za leto 2014 Prvi mož Luke med drugim izpostavlja še "ambiciozen" načrt na področju infrastrukture za leto 2014, ki je sicer po njegovih navedbah posledica neizvedenih v preteklosti načrtovanih investicij, dejstvo, da je bila družba skoraj dve leti brez pravega in stabilnega vodstva, in projekte, ki so jih zagnali "v zgolj štirih mesecih".

Gašpar Mišič se delničarjem, ki jih je vznemirilo dogajanje, povezano z njegovim prometnim prekrškom, opravičuje, prekršek pa obžaluje. Zagotavlja, da bo Luka Koper že konec leta 2014 presegla pričakovanja delničarjev in da bo svoje delo opravljal "vestno in v duhu dobrega gospodarja".

Ne spreglejte