Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
28. 11. 2017,
18.45

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

5

Natisni članek

ljubljanska tržnica MOL garaža

Torek, 28. 11. 2017, 18.45

6 let, 4 mesece

Garaža pod tržnico še daleč

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

5

Ljubljanska tržnica | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Aprila je Mestna občina Ljubljana predstavila zasnovo za prenovo osrednje ljubljanske tržnice. Ob ureditvi osrednjega prostora je v prenovo vključena tudi podzemna garaža, projekt pa se vleče že 11 let.

Gradnjo podzemne garaže je ob koncu leta 2006 med svojimi 22 predvolilnimi projekti napovedal Zoran Janković, ki je nato postal župan slovenske prestolnice. Ob graditvi podzemne garažne hiše bi v sklopu projekta, ki je vreden nekaj več kot 31 milijonov evrov, zgradili tudi prizidek k Mahrovi hiši in uredili še Vodnikov trg.

Enajst let kasneje je projekt tržnice še vedno le na papirju. "Projekt prenove in ureditve osrednje tržnice trenutno miruje," odgovarjajo na občini.

Tako naj bi bil videti prizidek k Mahrovi hiši. | Foto: MOL Tako naj bi bil videti prizidek k Mahrovi hiši. Foto: MOL

Pri izkopu ne smejo poškodovati preostalih stavb

Na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije so v pogojih za delo leta 2016 izdali zahtevo, da dela pri izkopu gradbene jame ne smejo povzročiti poškodb na objektih, ki stojijo ob Vodnikovem trgu. To so semenišče, župnišče, Plečnikova tržnica, Mahrova hiša in stolnica.

"Investitor mora pred začetkom predhodnih raziskav izvesti raziskave in študijo o gradbenofizičnem stanju varovanih objektov, predvsem njihove konstrukcije in statične odpornosti, s poudarkom na pregledu temeljenja z ukrepi za omilitev vpliva gradnje na objekte pred izkopom oziroma sočasno z deli," je zapisano v pogojih.

Dobili le en odgovor, a na nadškofiji pravijo drugače

Na ljubljanski nadškofiji pravijo, da niso dobili nobenega vprašanja z občine. | Foto: STA , Na ljubljanski nadškofiji pravijo, da niso dobili nobenega vprašanja z občine. Foto: STA , Na MOL so zato zaprosili Nadškofijo Ljubljana, Stolni kapitel Ljubljana, Stolno župnijo Ljubljana in Bogoslovno semenišče Ljubljana za dovoljenje za izvajanje sondažnih izkopov, vendar niso bili uspešni.

Od marca je na njihovo prošnjo pozitivno odgovorila le stolnica, kjer so maja opravili in izdelali gradbenofizično stanje tega objekta, vendar na ljubljanski nadškofiji pravijo, da prošnje sploh niso dobili.

"Mestna občina Ljubljana nam ni poslala še nikakršnega pisnega zaprosila za izvajanje sondažnih izkopov za preveritev stanja temeljev, zato tudi ni prejela nikakršnega odgovora," odgovarja ravnatelj ljubljanske nadškofije Blaž Gregorc.

"Zaradi zastoja odgovorov glede terminskega plana pridobitve gradbenega dovoljenja in začetka gradnje v tem trenutku ne moremo podati," še pravijo na MOL o projektu ljubljanske tržnice.

Prototip stojnic, ki naj bi nadomestile dozdajšnje. | Foto: MOL Prototip stojnic, ki naj bi nadomestile dozdajšnje. Foto: MOL

Pod zemljo nič novega, nad njo prototip stojnic

Če je ureditev prostora pod tržnico še daleč, pa bo sprememb verjetno deležna zunanjost. Javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice je prek anketnega natečaja izbralo podobo novih stojnic, ki bi lahko krasile ljubljanske tržnice.

Zmagovalno rešitev so pripravili v biroju Medprostor, prvi odzivi prodajalcev pa so po besedah podžupana Janeza Koželja dobri. Najprej bo treba sicer s prototipom ugotoviti, ali so stojnice primerne.

Prototip bodo postavili na osrednji tržnici, če se obnese, pa bodo nove stojnice postavili tudi po preostalih ljubljanskih tržnicah. Svoje bo morala povedati tudi spomeniška služba, je dejal Koželj.

Kako naj bi bila videti?

Ljubljanska tržnica | Foto: MOL Foto: MOL Na natečaju pred devetimi leti je zmagal arhitekturni biro Kombinat, ki je projekt že večkrat spremenil. Po zadnji različici naj bi garažna hiša obsegala štiri nadstropja in sprejela 400 avtomobilov, v njej pa bi bil prostor tudi za potrebe tržnice – skladišča, hladilnico in smetnjake.

V pritličju Mahrove hiše bo prostor pokrite tržnice, v zgornjih nadstropjih pa prostori mestne uprave. Selitev tekstilnega dela trga v zdajšnjo pokrito tržnico bo omogočila, da bo ljubljanska tržnica pridobila dodaten prostor in postala še bolj zelena, so v predstavitvi zapisali na MOL.

Območje osrednje tržnice bo s parkirno hišo prodajalcem omogočilo boljše pogoje delovanja, obiskovalcem lažji dostop do tržnice, stanovalcem območja za pešce pa parkirna mesta, so prepričani.

Med gradnjo bo tržnica z nekaterimi prilagoditvami delovala nemoteno, pravijo na MOL. Tržnica tekstila bo na Petkovškovem nabrežju, sadike na Mesarskem mostu, zelenjava in sadje na Pogačarjevem trgu ter po potrebi na Ciril-Metodovem trgu, Stritarjevi ulici in Krekovem trgu. Del tržnice v Plečnikovih arkadah bo deloval nemoteno, saj bo od gradbišča dovolj oddaljen, dodajajo.

Ne spreglejte