SiolNET. Posel danes Novice
0,50

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Furs lani pobral milijardo evrov več davkov kot v 2017

0,50

termometer

Davek. Davčna napoved. Davki.
Trend zniževanja davčnega dolga se nadaljuje že štiri leta. Od ustanovitve Fursa v letu 2014 se je skupaj znižal za 224.325.688 evrov oziroma 15,8 odstotka. Foto: Thinkstock

Po prvih znanih podatkih je Finančna uprava Republike Slovenije (Furs) v letu 2018 pobrala 16,608 milijarde evrov prihodkov, kar je za 1,073 milijarde evrov oziroma 6,9 odstotka več, kot je bilo pobranih prihodkov v letu 2017. Dokončni podatki bodo znani po zaključnem računu v začetku februarja 2019.

Primerjalno gledano so v letu 2018 vse štiri blagajne javnega financiranja, proračun države, ZPIZ, ZZZS in proračuni občin, prejele več denarja. Prav tako so pri vseh vrednostno pomembnejših vrstah dajatev prihodki višji, z izjemo trošarin.

Pobrali četrt milijarde več dohodnine kot v 2017

Prispevki za socialno varnost za zagotavljanje pravic iz pokojninskega, invalidskega in zdravstvenega zavarovanja, ki se pretežno vplačujejo v blagajno ZPIZ in ZZZS, v manjšem obsegu pa tudi v proračun države, so porasli za 461 milijonov evrov oziroma 7,6 odstotka in v skupnem znesku presegli 6,5 milijarde evrov vplačil.

Posebej pozitivne rezultate izkazujejo davki na dohodek in dobiček s skupaj 11,1-odstotno rastjo; med njimi zaradi obsega in rasti posebej izstopata dohodnina z 251 milijoni evrov več vplačanih prihodkov oziroma 11,4-odstotno rastjo in davek na dohodek od pravnih oseb z 79 milijoni evrov več vplačanih prihodkov oziroma 10,4-odstotno rastjo v letu 2018.

Dohodnina Novice Na Fursu pričakujejo prve napovedi za odmero davkov letos

Velik porast v vrednosti 245 milijonov evrov oziroma 4,4 odstotka je zaznan tudi na domačih davkih na blago in storitve. Davek na dodano vrednost je glede na predhodno leto višji za 6,9 odstotka oziroma 242 milijonov evrov. Trošarine so bile realizirane v višini 1,560 milijarde evrov, kar je 25,7 milijona evrov oziroma 1,6 odstotka manj kot leto prej.

Zakaj je prišlo do rasti pobranih davkov?

Stopnja rasti pobranih dajatev (6,9 odstotka) presega stopnjo gospodarske rasti, ki je v prvih treh četrtletjih leta 2018 znašala 4,5 odstotka glede na leto 2017. Poleg ugodnih gospodarskih razmer so k dvigu stopnje prostovoljnega plačevanja dajatev prispevali tudi zakonodajni ukrepi, namenjeni poenostavitvam poslovanja, ter ukrepi davčnega organa, usmerjeni v zagotavljanje čim bolj preprostega izpolnjevanja obveznosti za zavezance, trdijo na Fursu.

Zasebni zavod Kengurujčki Novice Staršev zaradi neprevzemanja računov na Fursu ne bodo kaznovali

Delež prostovoljno plačanih dajatev, pri čemer se za prostovoljne štejejo vse poravnave obveznosti do začetka izvršbe, se namreč povečuje bolj, kot je letni prirast plačanih prihodkov. Ob upoštevanju neplačanega aktivnega davčnega dolga za zadnjih deset let in dolga, ki ga je izterjala z izvršbo, finančna uprava ugotavlja, da je bilo v letu 2018 prostovoljno plačanih obveznosti več kot 95 odstotkov.

Od ustanovitve Fursa za tri milijarde več pobranih davkov

Trend zviševanja pobranih prihodkov se nadaljuje že štiri leta, od ustanovitve Fursa v letu 2014, skupni prirast prihodkov znaša 2,997 milijarde evrov oziroma 22,01 odstotka. Poleg pobranih javnofinančnih prihodkov finančna uprava ugotavlja tudi nadaljnje zniževanje davčnega dolga, ki je 31. decembra 2018 znašal 1,197 milijarde evrov za vse blagajne javnega financiranja in se v letu 2018 znižal za 5,5 odstotka oziroma 70 milijonov evrov.

Zasebni zavod Kengurujčki Novice V primeru Kengurujčki devet prijav na policijo, delovanje zavoda tudi pod drobnogledom Fursa

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 13
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin