SiolNET. Posel danes Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Fraport pri prevzemanju Aerodroma Ljubljana prestal oviro na AVK

1

termometer

 | Foto:
Priglašena transakcija nakupa 75,5 odstotka Aerodroma Ljubljana, kupuje ga upravljavec frankfurtskega letališča Fraport, sploh ni podrejena določbam zakona o preprečevanju omejevanja konkurence.

To je ugotovila agencija za varstvo konkurence (AVK), nemški prevzemnik pa je s tem izpolnil enega od odložnih pogojev na poti k prevzemu družbe.

Kupoprodajno pogodbo podpisali v začetku septembra Konzorcij prodajalcev 75,5-odstotnega deleža Aerodroma Ljubljana je kupoprodajno pogodbo z nemškim Fraportom podpisal v začetku septembra. Svoje deleže so prodali Slovenski državni holding, Kapitalska družba, Zavarovalnica Triglav, KD Skladi, družba Alpen Invest, Modra zavarovalnica in Abanka Vipa.

Fraport, ki namerava odkupiti deleže preostalih delničarjev, je dobil tudi 40-letno stavbno pravico za večino zemljišč, na katerih stoji letališka infrastruktura.

Za delnico 61,75 evra Fraport bo za delnico Aerodroma Ljubljana odštel 61,75 evra, kar pomeni, da bo za 75,5-odstotni delež plačal 177,1 milijona evrov, za vso družbo pa bo moral odšteti 234,4 milijona evrov.

Fraport namerava na ljubljanskem letališču razvijati tako potniški kot tudi tovorni promet, od novega mednarodno uveljavljenega lastnika pa si veliko obetata tako turistično gospodarstvo kot tudi logistični sektor.

Tretja prodana državna naložba s seznama za privatizacijo Aerodrom Ljubljana je tretja prodana državna naložba s seznama za privatizacijo, ki ga je lani potrdil DZ. Pred tem sta bili prodani še naložbi v Fotoni in Heliosu. Na seznamu so še deleži v družbah Adria Airways, Adria Airways Tehnika, Aero, Elan, NKBM, Telekom Slovenije, Cinkarna Celje, Gospodarsko razstavišče, Paloma, Terme Olimia Bazeni, Unior in Žito.

Naslednja naj bi kupca našla naložba v Telekomu Slovenije, če bo nova vlada sprejela sklep, da prodajo državnega deleža v telekomunikacijskem operaterju po nedavni zamrznitvi postopkov nadaljuje. Telekom naj bi tako prodali do konca leta, zanimanje zanj pa naj bi bilo veliko. Privatizacija Telekoma Slovenije je med podjetji na omenjenem seznamu tudi najbolj zahtevna in finančno zajetna.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin