SiolNET. Posel danes Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Franjo Bobinac: Gorenje se želi prebiti v višje cenovne razrede

2

termometer

Šef Gorenja Franjo Bobinac poudarja, da kljub povezovanju s Panasonicom, ki je sam stopil v stik z njimi, ohranjajo svojo blagovno znamko. "Obetamo si hitrejši in še bolj kakovosten razvoj izdelkov."

Skupina Gorenje in Panasonic Corporation sta napovedala sklenitev dolgoročnega strateškega partnerstva. Sodelovala bosta na področjih raziskav in razvoja ter proizvodnje in prodaje, v znak zaupanja pa bo Panasonic kupil za 10 milijonov evrov Gorenjevih delnic, kar ob trenutni tržni ceni pomeni 15 odstotkov družbe. Partnerstvo bo temeljilo na konkurenčnih prednostih in zmogljivostih obeh podjetij ter tako pripomoglo k večji dobičkonosnosti obeh partnerjev, izboljšalo njuno konkurenčnost v Evropi in prineslo koristi potrošnikom. Sledi krajši intervju s predsednikom uprave Gorenje Franjem Bobincem.

Danes ste razkrili strateško povezovanje med Gorenjem in Panasonicom. Kako se je vse skupaj začelo oziroma kako ste stopili v stik z globalnim igralcem?

To je zanimiva zgodba in ko se je začela odvijati, smo v Gorenju takoj vedeli, da je to to. Aprila lani je v stik z nami stopil predsednik upravnega odbora in direktor podjetja Panasonic Europe Laurent Abadie. Dobila sva se in vprašal me je, ali smo se pripravljeni resno pogovarjati o strateškem sodelovanju. V Gorenju smo bili takoj za, saj vemo, kaj pravzaprav pomeni povezovanje s tako uglednim svetovnim igralcem. Oni pa so se za nas odločili, ker je bilo Gorenje z vidika pozicioniranja Panosonica v Evropi idealen partner.

Kako se je pogajati s tako velikim in uglednim podjetjem?

Z velikim veseljem smo sprejeli prvo pobudo in potem je zadeva stekla. Priznati moram, da so bili lažji in težji časi, a na koncu smo se vse dogovorili. Povezale so nas tudi skupne vrednote. Po drugi strani Panasonic tudi zelo spoštujemo, predvsem zaradi njihovega razvojnega potenciala, saj želijo do leta 2018 postati prvo podjetje na področju zelenih inovacij.

So s tem pogovori o sodelovanju končani oziroma ali bi se lahko Gorenje kakorkoli povezalo še s kakšnim drugim podjetjem?

V tem trenutku smo se osredotočali na to strateško povezavo, to je vse, saj smo se skupaj s Panasonicom dogovorili, da se posvetimo pravkar razkritemu povezovanju, prav tako pa smo se tudi dogovorili, da nekaj časa o tem sodelovanju pogovarjamo ekskluzivno. Jasno pa je, da bomo še vedno sodelovali s preostalimi proizvajalci, na primer z izmenjavo izdelkov, saj Gorenje sodeluje z veliko industrijskimi podjetji.

Obstaja bojazen, da bo z že uveljavljenih blagovnih znamk vašega podjetja izginil napis Gorenje?

To zagotovo ne. Vsako od podjetij, tako Panasonic kot tudi Gorenje, ohranja svojo blagovno znamko. Gre za preprosto zgodbo, ki jo poznamo iz avtomobilske industrije, kjer so se podjetja povezovala, znamke avtomobilov pa so ostale enake.

Vseskozi omenjate, da bodo imeli od tega strateškega povezovanja veliko tudi potrošniki. Kaj to pomeni za ceno vaših proizvodov?

Pozicioniranje naše blagovne znamke ostane nespremenjeno, a se želimo prebiti v višje cenovne razrede. Z znanjem bomo še hitreje razvijali in izdelovali še bolj kakovostne proizvode, kar zagotovo pomeni pot k boljšemu položaju naših blagovnih znamk na trgu. Še vedno pa Asko ostaja premijska globalna blagovna znamka naše skupine. Če za Gorenjeve proizvode pravimo, da so kot Volkswagen med avtomobili, je Asko Audi ali Porsche.

Napovedujete optimiziranje proizvodnje, kar v resnici pomeni, da boste proizvajali več. To pomeni, da proizvodnja, ki jo ima Gorenje v Sloveniji, ostaja doma?

Zagotovo bo ta povezava vplivala na rast proizvodnje, vendar pa je v tem trenutku težko napovedati, kaj se bo dogajalo z rastjo po posameznih proizvodnih lokacijah. Lahko samo rečem, da bo, ko bo končana tovarna pralnih strojev v Srbiji, ta postala zelo pomembna lokacija, ki bo v strukturi postala še pomembnejša.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin