Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 3. 2013,
15.56

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Matevž Frangež Dravske elektrarne Maribor

Ponedeljek, 4. 3. 2013, 15.56

2 meseca

Frangež za ustanovitev Dravske energetske skupnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mariborski županski kandidat SD Matevž Frangež je direktorju Dravskih elektrarn Maribor (DEM) Viljemu Pozebu predstavil pobudo o ustanovitvi Dravske energetske skupnosti.

Na to skupnost bi država prenesla lastništvo DEM. Slednja pa bi znotraj HSE v prehodnem obdobju desetih let še naprej zagotavljala konkurenčnost slovenskega energetskega sistema. "Poceni energija iz Drave namreč zagotavlja konkurenčnost celotnega holdinga na mednarodnem trgu električne energije, v mestu in regiji pa bi morali to poceni zeleno energijo uporabiti za privabljanje novih strateških investitorjev v regijo," je prepričan Frangež, ki predlaga, da bi omenjena energetska skupnost lahko bila organizirana tudi kot socialno podjetje.

"Drava je regionalno bogastvo, regija ima od tega bogastva zelo malo" Frangež je namreč izrazil prepričanje da je Drava "regionalno bogastvo in da mora v večji meri predstavljati konkurenčno prednost Maribora in celotnega Podravja." Opozoril je še, da ima regija od tega bogastva zelo malo in da bi morali razmišljati o osamosvajanju Dravskih elektrarn, še posebej če se bo prodaja polovičnega deleža HSE nadaljevala.

"Maribor in regija se morata aktivneje tržiti kot energetska regija" Z vodstvom DEM se je pogovarjal tudi o aktualnih in razvojnih projektih največjega proizvajalca obnovljivih virov energije v državi. Sam meni, da se morata Maribor in regija aktivneje tržiti kot energetska regija, Drava pa mora postati večji vir konkurenčnih prednosti tega prostora. Po njegovih besedah se v Mariboru premalo zavedajo danosti, ki jih daje energetski značaj Drave, saj gre za 100-odstotno zeleno energijo.

Županski kandidat se je zavzel tudi za ureditev poplavne varnosti ob reki, strinja se tudi z izgradnjo Črpalne hidroelektrarne (ČHE) na Kozjaku, ki bi izboljšala konkurenčni položaj DEM in celotne regije, pri čemer je treba okrepiti dialog s prizadetimi ljudmi ob trasi daljnovoda čez Kozjak in Dragučovo in si iskreno prizadevati za iskanje dogovora s civilnimi iniciativami.

Sicer pa Frangež popoldne pripravlja še javno tribuno na temo razvojnih vprašanj Maribora. Prepričan je namreč, da je treba povečati sposobnost za razvoj z vzpostavitvijo lokalnega razvojnega partnerstva in uporabe najboljših praks za boljše črpanje evropskih sredstev za napredek skupnosti.

Ne spreglejte