Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 5. 2011,
17.27

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

zakon

Petek, 13. 5. 2011, 17.27

7 let, 2 meseca

Franco Juri predlaga nov zakon o agenciji za upravljanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Poslanec Zares Franco Juri vladi predlaga, naj pripravi nov zakon o agenciji za upravljanje kapitalskih naložb države.

Meni, da je prelaganje odgovornosti za delo agencije na agencijo samo in DZ neodgovorno. Problemi so kadrovska sestava vodstva, razmerja med vlado, DZ in agencijo ter odgovornost agencije in njena pooblastila, pravi Juri.

Agencija brez strategije ne more izvajati svojih nalog Juri v poslani pobudi vladi piše, da agencija brez sprejete strategije upravljanja s kapitalskimi naložbami države ne more izvajati svojih nalog, ker jo je brez strategije težko poklicati na odgovornost.

Pri tem omenja odločitev agencije glede dokapitalizacije NKBM, pri kateri so morala sodelovati tri podjetja v 100-odsotni državni lasti.

Navaja tudi napovedi, da bo agencija posegala v sestavo nadzornih svetov družb Petrol, Zavarovalnica Triglav, NKBM, HSE, Pošta Slovenije in PDP, pri čemer da bi se morala zavedati, da "ne more in ne sme vplivati na redno delovanje organov nadzora in upravljanja ter nadzornim organom vsiljevati svojih kadrovskih rešitev".

Tudi o pozivu računskega sodišča Juri piše tudi o pozivu računskega sodišča nadzornikom Družbe za avtoceste v RS (Dars) k razrešitvi uprave Darsa in meni, da bi morala agencija presoditi, ali je nadzorni svet v zvezi s pozivom računskega sodišča (ko ni razrešil uprave) ravnal v dobro družbe.

Vlada podcenila zahtevnost prenosa upravljalske vloge Pravi, da ni zadovoljen z dosedanjim delom agencije, in ocenjuje, da je vlada podcenila zahtevnost prenosa upravljalske vloge z vlade oz. pristojnih resornih ministrstev na drug državni organ. "In da bi morala nehati po nojevsko glavo tiščati v pesek. Prelaganje odgovornosti za delo agencije na agencijo samo in DZ je neodgovorno, še posebej, če se zavedamo, da odgovornost za imenovanje in razrešitev organov agencije v prvi vrsti nosi vlada in ne DZ," je zapisal poslanec.

Le vlada lahko predlaga razrešitev organov agencije DZ slabega dela agencije po veljavnem zakonu ne more sankcionirati, če se za to ne odloči vlada, saj lahko le vlada predlaga razrešitev organov agencije, opozarja.

Problem tudi ureditev razmerij Ne strinja se, da gre v omenjenih primerih le za problem kadrovske sestave vodstva agencije, ampak je po njegovem mnenju problem tudi ureditev razmerij med vlado, DZ in agencijo ter vprašanje odgovornosti organov agencije za svoja ravnanja in pooblastil agencije.

Predlaga, naj vlada pripravi nov zakon Vladi predlaga, naj zaradi zaščite državnega premoženja oz. boljšega upravljanja kapitalskih naložb države do julijske seje DZ po nujnem postopku pripravi nov zakon o upravljanju kapitalskih naložb države.

Ne spreglejte