Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 8. 2013,
10.24

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nemčija Francija BDP gospodarstvo

Sreda, 14. 8. 2013, 10.24

7 let, 2 meseca

Francija izšla iz recesije, nemška rast nad pričakovanji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Francoski bruto domači proizvod se je na četrtletni ravni zvišal za 0,5 odstotka, nemški pa za 0,7 odstotka. Močna gospodarska rast obeh gonilnih sil evra je presenetila tudi analitike.

Spodbudne novice glede gospodarske aktivnosti dveh najmočnejših držav z evrom. Francija je v drugem trimesečju izšla iz recesije, potem ko se je gospodarska aktivnost okrepila za največ v dveh letih. Bruto domači proizvod (BDP) se je po podatkih tamkajšnjega statističnega urada na četrtletni ravni zvišal za 0,5 odstotka, potem ko se je v dveh predhodnih četrtletjih skrčil. Nemčija je drugo četrtletje sklenila z 0,7-odstotno rastjo BDP, kar je 0,1 ali 0,2 odstotne točke več od napovedi.

Moscovici: To so spodbudni znaki okrevanja Analitiki so Franciji sicer napovedovali, da se bo gospodarstvo okrepilo za 0,2 odstotka. Krepitev gospodarske aktivnosti je zasluga predvsem večje domače potrošnje. Francosko gospodarstvo je tako izšlo iz recesije, v katero je znova zdrsnilo v prvem četrtletju, ko je padec BDP beležilo drugo četrtletje zapored. BDP se je tako v zadnjem četrtletju lani kot v prvem letošnjem skrčil za 0,2 odstotka.

Finančni minister Pierre Moscovici je pozdravil ponovno rast BDP, ki "potrjuje konec recesije francoskega gospodarstva". "To so spodbudni znaki okrevanja," je poudaril. Kot so ob predstavitvi gibanja BDP poudarili na statističnem uradu, je rast v drugem četrtletju najvišja po prvem trimesečju leta 2011.

Statistiki francoskemu gospodarstvu zdaj za letos napovedujejo 0,1-odstotno rast, potem ko so sprva ocenjevali, da se bo BDP za enak odstotek skrčil. Najnovejša ocena statističnega urada o gospodarski rasti je tako skladna s pričakovanji vlade.

V Nemčiji rast pripisujejo predvsem domačemu povpraševanju Nemčija je letošnje drugo četrtletje v četrtletni primerjavi sklenila z 0,7-odstotno rastjo BDP, kar je nad pričakovanji analitikov, je razvidno iz objave nemškega statističnega urada Destatis. V prvem četrtletju je nemško gospodarstvo stagniralo, v zadnjem četrtletju lani pa upadlo za 0,5 odstotka. Glede na podatke nemške tiskovne agencije dpa je rast nemškega BDP v drugem četrtletju pričakovanja analitikov presegla za 0,1 odstotne točke, glede na podatke francoske tiskovne agencije AFP pa za 0,2 odstotne točke.

V največjem gospodarstvu v območju evra rast sicer pripisujejo predvsem domačemu povpraševanju. Povečuje se namreč tako obseg zasebne kot tudi javne porabe. Poleg tega so v preteklem četrtletju narasle tudi investicije, podatke statističnega urada povzemajo tuje tiskovne agencije.

Dodaten razlog za krepitev BDP v Nemčiji vidijo tudi v dolgi in ostri zimi. Zaradi nje se je marsikaj v nemškem gospodarstvu namreč nadoknadilo šele med aprilom in junijem. Dobre podatke motor gospodarstva območja evra beleži tudi na področju zunanje trgovine – izvoz se namreč krepi hitreje kot uvoz.

Ne spreglejte