Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
28. 10. 2013,
11.38

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

France Arhar

Ponedeljek, 28. 10. 2013, 11.38

7 let, 2 meseca

France Arhar: Slovenija med tremi najslabšimi državami glede na rast javnega dolga

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Banke naj bi šle v smeri zmanjšanja tveganj, kar pomeni, da bi se osredotočile le na zbiranje depozitov in kreditiranje, vendar se je v Sloveniji tudi to izkazalo kot tvegano, pravi France Arhar.

Direktor združenja bank Slovenije France Arhar je ob predstavitvi projekta Vse o banki, katerega cilj je ljudem na poljuden način predstaviti delovanje bančnega sistema, pojasnil, da je Evropska komisija leta 2007 državam članicam priporočila, naj storijo več za finančno opismenjevanje prebivalstva.

V okviru projekta je že nastala spletna brošura, 31. oktobra, na dan varčevanja, pa bo zaživela tudi spletna stran, vendar Arhar opozarja, da vsi nasveti nič ne pomagajo, če ljudje delujejo v evforiji. "Vse, kar bo v okviru projekta ljudem na razpolago, je brez vrednosti, če ne bodo kot racionalna bitja premislili svojih potez," je prepričan.

Kriza je marsikomu odprla oči Po njegovih besedah gredo nasveti mednarodnih finančnih institucij v smeri zmanjšanja tveganja poslovanja bank, kar pomeni, da bi se morale banke osredotočiti le na zbiranje depozitov in dajanje kreditov, vendar se je, tako Arhar, v Sloveniji tudi tovrstno osnovno delovanje bank izkazalo kot tvegano.

Izpostavil je, da je finančna kriza marsikomu odprla oči glede delovanja bančnega sektorja, saj se je marsikaj, kar je v teoriji popolnoma jasno, v praksi izkazalo za popolnoma drugačno.

Kdaj bodo banke začele kreditirati gospodarstvo? Arhar je na novinarski konferenci še poudaril, da je Slovenija med tremi najslabšimi državami v Evropski uniji glede na trend rasti javnega dolga, ki trenutno znaša 63 odstotkov BDP.

Na vprašanje, kdaj bodo banke začele s krediti pomagati našemu gospodarstvu, pa je odgovoril: "Japonska je bila deset let v krizi. Prva pozitivna kreditna rast je bila šele po petnajstih letih." Dodal je še, da je tudi v Sloveniji nemogoče pričakovati čudeže.

Ne spreglejte