Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 9. 2020,
12.30

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Ledo Fortenova grupa

Sreda, 23. 9. 2020, 12.30

3 leta, 6 mesecev

Hrvaška: Fortenova v prodajo Leda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Ledo | Foto STA

Foto: STA

Hrvaška Fortenova grupa je potrdila, da so prejeli vrsto nezavezujočih ponudb za prevzem zagrebškega podjetja Ledo Plus, podjetij Ledo Čitluk v BiH in Frikom v Srbiji ter še nekaj manjših podjetij iz segmenta zamrznjene hrane. Imen ponudnikov niso razkrivali, na Hrvaškem pa ugibajo, da je med ponudniki tudi hrvaška Podravka.

Na Hrvaškem so v preteklih letih pogosto ugibali o prodaji Leda, tudi v času, ko je bilo to v sestavi nekdanjega koncerna Agrokor, iz katerega je nastala Fortenova grupa. Med potencialnimi kupci so večkrat omenjali Podravko, ki naj bi bila tudi med "vrsto ponudnikov", o katerih govorijo v Fortenovi, navaja STA.

Podjetje naj bi bilo vredno več kot 600 milijonov evrov

Po neuradnih informacijah so med ponudniki poleg tega tudi nekatere velike multinacionalke, kot je Unilever, in vlagatelji iz nekaterih finančnih skladov, med katerimi naj bi bil tudi Mid Europa Partners, je danes poročal Jutarnji list. Ocenjuje, da je vrednost transakcije nad 600 milijoni evrov, piše STA.

Želijo si kupca, ki bo prispeval k nadaljevanju razvoja skupine

Glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško je ob potrditvi sprejema ponudb dejal, da bodo v čim krajšem roku obravnavali vse ponudbe, so objavili na spletnih straneh družbe. Ponudnike, s katerimi bodo nadaljevali postopek prodaje ene svojih najbolj znanih blagovnih znamk, bodo po Peruškovih besedah izbrali do sredine oktobra.

Koronavirus, bris, test, testiranje, covid-19
Novice V torek potrdili 136 novih okužb

Pod pogojem, da bi dosegli zadovoljivo ceno, želijo izbrati strateškega partnerja, ki bo prispeval k nadaljevanju razvoja poslovne skupine v segmentu zamrznjene hrane. Sklenitev posla bo tako odvisna od pridobitve takšnega partnerja, je še povedal Peruško, ki je tudi član upravnega odbora skupine, piše STA.

Jamnica in Zvijezda za zdaj nista naprodaj

Kot je poudaril, so pripravljeni prodati zgolj en proizvodni segment skupine, kar pomeni, da za zdaj ni pričakovati prodaje nekaterih drugih prestižnih blagovnih znamk, kot sta Jamnica in Zvijezda.

"Z morebitno prodajo segmenta zamrznjene hrane bomo znižali dolgove, da bi potem tudi preoblikovali finančni položaj celotne skupine," je dodal glavni finančni direktor Fortenova grupe James Pearson. Kot je dodal, bi sredstva v tem primeru lahko vložili v preostale posle in s tem spodbudili njihovo prihodnjo rast.

V Fortenovi so napovedali, da bodo nadaljevali tudi prodajo podjetij, ki ne predstavljajo osnovnih poslov skupine, ki je usmerjena v maloprodajo ter živilsko in kmetijsko proizvodnjo, še piše STA.

Ne spreglejte