Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 5. 2011,
17.05

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

NKBM ministrstvo za finance

Petek, 13. 5. 2011, 17.05

7 let, 2 meseca

Fitch znižal bonitetno oceno NKBM

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mednarodna bonitetna agencija Fitch je Novi Kreditni banki Maribor (NKBM) znižala bonitetno oceno dolgoročnega tveganja z A- na BBB+.

Oceno za kratkoročno tveganje je ohranila pri F2, ravno tako ostaja stabilna ocena prihodnjih obetov, so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz NKBM. Kot so ob tem poudarili v banki, z znižanjem bonitetne ocene ne kršijo zavez po kreditnih pogodbah.

Odsotnost jasne strategije vlade "Čeprav je Fitch upošteval, da je država ohranila svoj približno 51-odstotni lastniški delež v NKBM, je pri znižanju ocene upošteval nasprotujoče si uradne izjave glede ohranitve državnega deleža v banki, ki so bile podane tekom postopka dokapitalizacije, kot tudi odsotnost jasne strategije vlade glede prihodnje lastniške strukture NKBM," so poudarili.

Kapitalska ustreznost banke še vedno nizka Po mnenju agencije je glede na relativno visok znesek nezavarovanih slabih posojil in izpostavljenost do problematičnih sektorjev gradbeništva in nepremičninske dejavnosti ter do finančnih holdingov kapitalska ustreznost banke še vedno nizka.

Stopnja notranje rasti kapitala banke je ob upoštevanju zmernega dobička pred oslabitvami in rezervacijami, visokih odhodkov za oslabitve posojil in skromnega povpraševanja po novih posojilih s strani gospodarstva prav tako nizka.

"Likvidnostna rezerva ustrezna" Količnik temeljnega kapitala (Tier I) na konsolidirani osnovi je ob koncu prvega četrtletja znašal približno 8,2 odstotka (10,2 odstotka ob upoštevanju 104 milijone evrov vredne dokapitalizacije, izvedene v drugem četrtletju).

Likvidnostna rezerva NKBM ostaja glede na njene potrebe po refinanciranju v letošnjem letu ustrezna. Ob koncu prvega trimesečja je ta rezerva znašala skupno 760 milijonov evrov in je bila po pojasnilih banke sestavljena v glavnem iz sredstev, ki niso obremenjena in so primerna za refinanciranje pri Evropski centralni banki.

Skupni znesek najetih posojil, ki zapade v odplačilo do konca leta in je sestavljen iz posojil, najetih na tujih finančnih trgih in obveznosti do ministrstva za finance ter Banke Slovenije, znaša približno 550 milijonov evrov. Večina tega zneska zapade v odplačilo v maju in juniju (približno 280 milijonov evrov) ter novembru in decembru (približno 215 milijonov evrov), so še navedli v NKBM.

Fitch ne pričakuje nadaljnjega poslabšanja ratinga Na potezo bonitetne hiše so se odzvali na ministrstvu za finance, kjer so izrazili prepričanje, da bo banka, tudi zaradi uspešno zaključenega pridobivanja svežega kapitala in njegove učinkovite uporabe, kos izzivom, ki jih izpostavlja Fitch.

"Fitch priznava, da je delež države po končani dokapitalizaciji še vedno preko polovice, vendar se je odločil, da kljub temu zaradi zakasnele in le nedirektne participacije države pri dokapitalizaciji zniža bonitetno oceno banke. Hkrati Fitch ocenjuje, da obstaja še vedno visoka verjetnost, da bo država, v primeru, če bo to potrebno, še vedno pripravljena priskočiti banki na pomoč, in zato ne pričakuje nadaljnjega poslabšanja ratinga," pravijo na ministrstvu.

"Pomanjkanje jasne lastniške strategije banke" Bonitetna hiša je sicer v oceni zapisala tudi, da je zaznala nasprotujoče izjave v času dokapitalizacije in pomanjkanje jasne lastniške strategije banke v prihodnje. "Ministrstvo za finance poudarja, da je že pred časom pripravilo in vlado seznanilo z novo strategijo finančnega sistema. Strategija jasno opredeljuje finančne stebre in napoveduje modernizacijo lastniške strukture finančnih institucij, ki so v lasti Republike Slovenije," so poudarili.

V primeru, da se bo banka odločila, da se pritoži na oceno bonitetne hiše, bi po mnenju ministrstva za finance morala bonitetna hiša tem novim dejstvom in okoliščinam prisluhniti ter jih upoštevati.

Ne spreglejte