SiolNET. Posel danes Novice
0,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Fed pospešil ukinjanje izrednega programa pomoči

0,06

termometer

Federal Reserve
Foto: Reuters

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) se je zaradi inflacijskih pritiskov danes odločil za hitrejše ukinjanje izrednega programa pomoči gospodarstvu zaradi pandemije bolezni covid-19. Ključne obrestne mere še ne bo spreminjal, saj želi, da se razmere na trgu dela še izboljšajo.

Fed bo mesečno zmanjšal nakup obveznic za 30 milijard dolarjev, ne več za 15 milijard dolarjev, kot se je odločil na novembrskem zasedanju. Tako se bo spodbujevalni program nakupa obveznic, ki je bil skupaj vreden 120 milijard dolarjev na mesec, iztekel že konec marca 2022, poročajo tuje tiskovne agencije.

S tem bo Fed odprl vrata za višanje ključne obrestne mere, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar in je trenutno skoraj na ničli. Napovedi članov odbora nakazujejo, da bi se ta prihodnje leto lahko zvišala do trikrat, čeprav pričakujejo tudi, da se bo inflacija umirila.

Inflacija raste zaradi hitrega gospodarskega okrevanja po odpravi ukrepov proti širjenju bolezni covid-19, ki so lani hromili gospodarstvo. Ponudba ne dohaja povpraševanja, zato se pojavljajo ozka grla, zaradi katerih rastejo cene. Inflacija je novembra na letni ravni znašala 6,8 odstotka, kar je največ v zadnjih štirih desetletjih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin