SiolNET. Posel danes Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Factor banka in Probanka morata predčasno poplačati zajamčene vloge

1

termometer

 | Foto:
Factor banka in Probanka, ki sta v postopku nadzorovane likvidacije, morata predčasno poplačati vse vlagatelje, katerih vloge oziroma depoziti štejejo za zajamčene, ne glede na znesek.

Banki imata namreč po oceni Banke Slovenije zadostna likvidna sredstva, postopek likvidacije pa s predčasnim poplačilom ne bo ogrožen.

Predčasno poplačilo vlog ureja prenovljeni zakon o bančništvu, ki je začel veljati maja letos. Ta določa, da ima banka z izredno upravo, če Banka Slovenije v času trajanja izredne uprave ugotovi, da so na podlagi ukrepov za postopno prenehanje banke izpolnjeni pogoji za poplačilo posameznih obveznosti banke pred zapadlostjo teh obveznosti, ne glede na splošna pravila o pravici predčasnega plačila, določena z zakonom ali pogodbo, pravico svojo obveznost predčasno poplačati in pri tem odšteti obresti za obdobje od plačila do zapadlosti.

Banki po mnenju Banke Slovenije razpolagata z zadostnimi likvidnimi sredstvi za predčasno poplačilo obveznosti do vseh vlagateljev, katerih vloge se po zakonu štejejo za zajamčene, in to v celotnem znesku, ne da bi se s tem ogrozila sposobnost banke, da zagotavlja redno poplačilo obveznosti v skladu s pogodbenimi določili, ter doseganje ciljev izrednih ukrepov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin