Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 12. 2021,
17.48

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

Natisni članek

Republika Srpska Federacija BiH BiH rakija

Četrtek, 2. 12. 2021, 17.48

2 leti, 4 mesece

Evropski zakoni za bosansko rakijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82
rakija | Med ljubitelji bosanske rakije je tudi nekdanja playbojeva zajčica američanka Bridget Marquardt. | Foto Guliverimage

Med ljubitelji bosanske rakije je tudi nekdanja playbojeva zajčica američanka Bridget Marquardt.

Foto: Guliverimage

V Federaciji BiH poskuša pristojno ministrstvo prilagoditi domačo zakonodajo za male proizvajalce alkoholnih pijač evropskim uredbam. Ker ima BiH dve pristojni ministrstvi, bo nova zakonodaja veljala samo v federaciji, ne pa tudi v Republiki Srbski. Zato mnogi že napovedujejo, da bodo žganjekuho iz Federacije BiH preselili v Republiko Srbsko. 

Tudi v Federaciji BiH želi vlada uveljaviti evropsko uredbo, po kateri se bo vsak mali proizvajalec alkoholnih pijač, ki bo proizvedel vsaj 50 litrov "močne alkoholne pijače" oziroma rakije vsako leto, moral vpisati v register proizvajalcev, poroča Radio Slobodna Evropa (RSE). Po podatkih ministrstva federacije sicer večina malih proizvajalcev rakije v BiH alkoholne pijače "kuha" predvsem za lastno uporabo.

rakija | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko
V Republiki Srbski je v veljavi zakon, da če ljudje proizvajajo rakijo za domačo uporabo, niso omejeni niti pri proizvedenih količinah niti ni potrebno, da izpolnjujejo posebne pogojem za proizvodnjo. To pa se spremeni, če se odločijo, da bodo rakijo začeli prodajati. V tem primeru se morajo vpisati v poseben register proizvajalcev rakije in spoštovati posebne pogoje za proizvajalce.

Strokovnost kadra za žganjekuho

Če se bodo po vpisu v register mali proizvajalci odločili, da bi del rakije tudi prodali, bodo morali izpolnjevati posebne zakonsko predpisane pogoje. Ti se nanašajo predvsem na stanje objekta in prostora, kjer bo potekala žganjekuha, opremo in naprave ter znanje oziroma strokovnost ljudi, ki bodo skrbeli za proizvodnjo rakije.

Primer Marijana Simića

Marjan Simić se ukvarja s poljedelstvom v mestu Gradačac na severu BiH. Na kmetiji ima tudi 150 sadnih dreves, večinoma gre za slive. Iz njih vsako leto naredi približno 600 litrov rakije. Opremo za žganjekuho je nasledil od svojih prednikov. "Mislim, da bo tudi ta zakon samo črka na papirju, tako kot 99 odstotkov naših zakonov. Ta predlog nima ničesar skupnega z zdravo pametjo," je za RSE komentiral Simić in dodal, da bo v primeru sprejetja zakona pričel rakijo kuhati v Republiki Srbski. "Sem čisto zraven meje, zato to zame ne bo težava," pravi Simić.

Kazni od 4.500 evrov

Če se mali proizvajalci rakije ne bodo odločili prijaviti v register, hkrati pa bodo proizvajali več kot 50 litrov alkoholne pijače letno, jih čakajo kazni od 4.500 evrov naprej. "Po naših ocenah je okoli 60 odstotkov vseh žganih pijač, ki se prodajo v BiH, proizvedenih v domačih lopah," je za RSE dejala Muzafera Kalabušić iz ministrstva za kmetijstvo, vode in gozdove. Kalabušić sicer poudarja, da če bodo mali proizvajalci rakijo kuhali za lastne potrebe, jim ne bo treba plačati nobenih davkov ali dajatev.

Milorad Dodik
Novice Rusija: Podprli bomo osamosvojitev Republike Srbske
Milorad Dodik
Novice Dodik na obisku pri Janši o situaciji v BiH
Milorad Dodik
Novice Črne napovedi: BiH je pred razpadom, spet lahko pride do spopadov
Ne spreglejte