Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 10. 2012,
15.05

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 10. 2012, 15.05

7 let, 2 meseca

Evropski letalski prevozniki beležijo velike izgube

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Evropski letalski prevozniki naj bi letos, predvsem zaradi zmanjševanja potnikov v najvišjih potovalnih razredih, poslovali z izgubo v višini 1,2 milijarde dolarjev, so sporočili iz združenja IATA.

Mednarodno združenje za letalski promet (IATA) je v svoji napovedi poslovanja letalstva hkrati tudi ocenilo, da bo letošnji čisti dobiček svetovne letalske industrije, predvsem zaradi dejstva, da je veliko število letalskih prevoznikov povišalo cene letalskih vozovnic, 1,1 milijarde dolarjev višji od prejšnje napovedi in bo znašal 4,1 milijarde dolarjev. IATA obenem pričakuje, da bodo letalski prevozniki leta 2013 čisti dobiček zvišali na 7,5 milijarde dolarjev.

Položaj v Evropi zaskrbljujoč Po drugi strani pa IATA opozarja, da je položaj v evropski letalski industriji veliko slabši, močan vpliv nanj ima predvsem evropska dolžniška kriza. "Kriza v evroobmočju se nadaljuje, kljub prizadevanjem politikov, da bi položaj obrnili," je povedal Tony Tyler, direktor IATA. "Ne samo da je gospodarstvo v krču, Evropa ima prav tako zelo neprivlačne pogoje za izvajanje letalskega posla – težavno regulacijo, visoke davke in sistem letalskega prometa, ki nujno potrebuje modernizacijo."

Vodilna evropska letalska prevoznika International Airlines Group in Lufthansa večino svojega dobička kujeta s svojimi daljšimi poleti, predvsem čez severni Atlantik. IATA pa ob tem podatku opozarja, da se je pri tovrstnih poletih zmanjšala predvsem količina potnikov, ki letijo v prvem in poslovnem razredu.

Drugod po svetu bolj uspešno kljubujejo razmeram Po drugi strani pa so prevozniki drugod po svetu v preteklem letu poslovali bolje od napovedi. Svoj dobiček je iz 1,4 milijarde na 1,9 milijarde dolarjev povečala ameriška letalska industrija, v veliki meri pa gre to pripisati združitvi dveh velikih letalskih prevoznikov (United in Continental) in pa višjim cenam letalskih vozovnic. Dobiček so povečali tudi azijski letalski prevozniki in bližnjevzhodni letalski prevozniki.

Še pred šestimi leti je bilo ustvarjanje dobička ob ceni nafte 110 dolarjev za sod nepredstavljivo, pravi IATA in dodaja, da se je letalska industrija preoblikovala in razmeram kljubuje z vlaganjem v nove flote in z bolj učinkovitim poslovanjem. Kljub temu je po Tylerjevih besedah dobičkonosnost industrije na robu.

Pomen letalske industrije v času težav svetovnega gospodarstva Združenje poudarja pomen letalske industrije v času težav svetovnega gospodarstva, češ da lahko spodbudi rast tako v razvitih kot v hitro rastočih gospodarstvih. Letalstvo po podatkih IATA v svetovnem merilu zagotavlja okoli 57 milijonov delovnih mest in ustvarja 2.200 milijard dolarjev prihodka.

Tyler kljub temu opozarja, da je dobiček svetovnih letalskih družb v višini 4,1 milijarde dolarjev vseeno več kot enkrat nižji, kot je bil leto pred tem, ko je znašal 8,4 milijarde dolarjev, v prvi vrsti zaradi globalne ekonomske nestabilnosti in visokih cen goriva. Evropski uniji pa Tyler svetuje, da začasno ustavi sporni ogljični davek za izpuste na svojem območju. Shema EU za trgovanje z izpusti (ETS), ki je začela veljati 1. januarja, namreč določa, da morajo vsi letalski prevozniki, ki letijo čez njeno območje, plačati za emisije, ki jih ob tem proizvedejo.

Težav v evropski letalski industriji se očitno zavedajo tudi v Bruslju. Evropska komisija je pred nekaj dnevi predstavila niz predlogov za izboljšanje konkurenčnosti evropskega letalstva. To želijo v Bruslju doseči z zaostritvijo pravil o konkurenci ter spodbujanjem naložb in krepitvijo vezi s ključnimi partnerji, predvsem z ZDA.

Ne spreglejte