SiolNET. Posel danes Novice
0,83

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Evropska komisija petim bankam naložila milijardno kazen

0,83

termometer

Margrethe Vestager
Predstavniki petih bank so se v spletnih klepetalnicah nezakonito dogovarjali o menjalnih tečajih. Na fotografiji evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager. Foto: STA

Evropska komisija je petim mednarodnim bančnim velikanom zaradi kartelnega dogovarjanja o strategijah pri trgovanju s tujimi valutami naložila dve kazni v skupni višini 1,07 milijarde evrov. Ugotovila je namreč, da so se predstavniki bank v elektronskih klepetalnicah nezakonito dogovarjali o menjalnih tečajih.

Kot so sporočili iz Bruslja, so zaradi prikritega dogovarjanja kaznovali britanski banki Royal Bank of Scotland (RBS) in Barclays, ameriški banki Citigroup in JP Morgan Chase ter japonsko banko MUFG Bank. Denarni kazni se je izognil švicarski bančni gigant UBS, ki je goljufijo razkril pristojnim organom.

Viktor Orban Posel danes Bruselj nad Orbanovo medijsko hobotnico, ki v Sloveniji obrača nove milijone

Predstavniki bank so se prek spleta nezakonito dogovarjali o menjalnih tečajih

Kazni se sicer nanašata na dva primera manipulacij s hitrim trgovanjem z valutami, ki sta se ju prijeli imeni 'Essex Express 'n the Jimmy' in 'Three-way Banana Split'. Predstavniki bank so v obeh primerih vzpostavili klepetalnice. Vabila za sodelovanje so pošiljali glede na trgovalne aktivnosti in osebna nagnjenja, na ta način pa so vzpostavili ozke kroge zaupnikov. Do nezakonitih dogovorov je prišlo med letoma 2007 in 2013.

Evropska komisija pošilja jasno sporočilo, da prikritega dogovarjanja ne bo dopuščala na nobenem delu finančnega trga, je visoki kazni komentirala evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager. "Vedenje teh bank spodjeda integriteto sektorja na račun evropskega gospodarstva in potrošnikov," je bila ostra Vestagerjeva.

Angela Merkel in Jean-Claude Juncker Novice Juncker: Merklova je primerna za prevzem položaja na ravni EU

Komentarji

3

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • staccato / 16.05.2019. ob 14:19 +2 0

  Nekdanje slovenske banke so se spletno, osebno in drugače dogovarjale z BS, kako bodo v celoti okradle in oropale svoje male delničarje in obvezničarje. Še več BS je za svoje kriminalne rabote dobivala navodila direktno iz ECB in preko našega MF direktno od EK (npr Franck Dupont). Kakšno kazen bo naložila EK sama sebi in našim bankam, ki so pokradle vse in ne le nekaj odstotkov od dogovorjenih obresti?

  +2 0
 • SANJSKIKREDIT / 16.05.2019. ob 20:45 +1 0

  Koen Lenaerts je predsednik sodišča Evropske unije s sedežem v Luksemburgu. V tem primeru smo direktive Evropske unije o zaščiti potrošnikov interpretirali tako, da potrošniki niso podvrženi klavzulam, ki jih pripeljejo do tega, da morajo odplačevati vsote, ki so bistveno višje od razumnih. Razlike banke ne morejo zahtevati. Kar so odplačali v preteklosti, pa lahko zahtevajo nazaj. December 2017

  +1 0
 • Gregal / 16.05.2019. ob 20:38 +1 0

  Slovenski sodniki - nekateri, pa še kar verjamejo lažem bankirjev na slovenskem, ki so brezobzirno in sprevrženo prodajali "izredno" varne CHF KREDITE VEČ KOT 20.000 slovenskim družinam. Prav tako nekatere sodnike z vrhov te nenasitne skupine požrtnežev skrbi, da bi bil slovenski potrošnik preveč podučen za pravo odločitev. Slava jim sodnikom, ter prav tako bankirjem.

  +1 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin