SiolNET. Posel danes Novice
0,83

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Evropska komisija petim bankam naložila milijardno kazen

0,83

termometer

Margrethe Vestager
Predstavniki petih bank so se v spletnih klepetalnicah nezakonito dogovarjali o menjalnih tečajih. Na fotografiji evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager. Foto: STA

Evropska komisija je petim mednarodnim bančnim velikanom zaradi kartelnega dogovarjanja o strategijah pri trgovanju s tujimi valutami naložila dve kazni v skupni višini 1,07 milijarde evrov. Ugotovila je namreč, da so se predstavniki bank v elektronskih klepetalnicah nezakonito dogovarjali o menjalnih tečajih.

Kot so sporočili iz Bruslja, so zaradi prikritega dogovarjanja kaznovali britanski banki Royal Bank of Scotland (RBS) in Barclays, ameriški banki Citigroup in JP Morgan Chase ter japonsko banko MUFG Bank. Denarni kazni se je izognil švicarski bančni gigant UBS, ki je goljufijo razkril pristojnim organom.

Viktor Orban Posel danes Bruselj nad Orbanovo medijsko hobotnico, ki v Sloveniji obrača nove milijone

Predstavniki bank so se prek spleta nezakonito dogovarjali o menjalnih tečajih

Kazni se sicer nanašata na dva primera manipulacij s hitrim trgovanjem z valutami, ki sta se ju prijeli imeni 'Essex Express 'n the Jimmy' in 'Three-way Banana Split'. Predstavniki bank so v obeh primerih vzpostavili klepetalnice. Vabila za sodelovanje so pošiljali glede na trgovalne aktivnosti in osebna nagnjenja, na ta način pa so vzpostavili ozke kroge zaupnikov. Do nezakonitih dogovorov je prišlo med letoma 2007 in 2013.

Evropska komisija pošilja jasno sporočilo, da prikritega dogovarjanja ne bo dopuščala na nobenem delu finančnega trga, je visoki kazni komentirala evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager. "Vedenje teh bank spodjeda integriteto sektorja na račun evropskega gospodarstva in potrošnikov," je bila ostra Vestagerjeva.

Angela Merkel in Jean-Claude Juncker Novice Juncker: Merklova je primerna za prevzem položaja na ravni EU

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin